Станишев: Ще спечелим изборите, Диков: А след 2-3 месеца народът ще ви измете

Лидерът на БСП съобщи в „Дикoff“, че оставка ще подаде, когато реши, а сватба с Моника ще вдигнат веднага след изборите
Сашо Диков

Кой знай защо Сашо Диков често се ядосваше

В забавен театър се превърна разговорът между Сергей Станишев и Сашо Диков по Нова тв тази вечер. Лидерът на червената партия поиска да му предаде сериозност, но водещият реши да бъде максимално нападателен, а това отвреме-навреме караше въздухът между тях да трепери. Кой знай защо Диков през цялото време изглеждаше ядосан.

Разговорът започна със сигнала за подслушванията на Цветан Цветанов, внесен при главния прокурор Цацаров. „Щом г-н Цацаров е преценил, че 12 прокурора трябва да се занимават със случая, значи е взел насериозно представените данни“, защити се Станишев. „Да де, ама нали разбирате, че г-н Цветанов ще ви пили и бъзика, ако сигналът се оказа фалшив“, злорадо попита Диков. „Г-н Цветанов да се занимава партията си“, отсече веднага председателят на БСП. Той отново разви

Сергей Станишев

Сергей Станишев не спря да се усмихва на Диков

идеята, че по времето на ГЕРБ държавата е станала полицейска. Изреди похарчените средства за СРС-та, броя и ефективността им, бюджета на МВР и вметна възмутено, че бившият вътрешен министър е казвал лично за него, че обслужва организираната престъпност. „Той и вас обвини, г-н Диков“, сети се да го привлече като съмишленик Станишев. „Естествено“, отговори водещият.

„Ние тръгваме открито на изборите“, продължи главата на БСП, но Диков го прекъсна: „Това сте го казвали 150-250 пъти по телевизионните студия. Само че социолозите дават голяма преднина на ГЕРБ.“ Сергей Станишев първо попита кои са тези социолози, после иронично се сети за поръчаното „американско“ проучване, което показало 10 процента разлика в полза на ГЕРБ. След това свали тембъра на гласа си, така че да звучи максимално искрено и каза, че от срещите си с хората в страната е разбрал, че народът не желае повторение на това „безвремие, арогантност…“ „Когато имаш кауза в сърцето си – печелиш“, убедено заяви Станишев.

„Ако вие спечелите, след два-три месеца народът ще ви измете! Няма да ви търпи“, рязко отвърна Сашо Диков. Станишев видимо не се засегна и продължи да развива мисълта си, че държавата има нужда от програмно правителство, в което не участват лидери на партии. И в частност има нужда от премиер като Пламен Орешарски. Когато председателят на БСП се зае да изброява качествата на Орешарски, Диков го прекъсна с досада: „Ама вие това го говорите по всички възможни предавания.“ След което обвинително насочи разговора към португалците – строители на магистрала „Тракия“, с които като премиер Станишев не успял „да се оправи“. Червеният лидер обясни спокойно колко невярно е подобно обвинение, а Диков светкавично се прехвърли на друга територия. „А „Цанков камък“?“, ядосано попита той. Събеседникът му се усмихна още по-широко. „Кое правителство започна „Цанков камък“, г-н Диков?“, попита щастливо Станишев и уточни, че през 2004 г. проектът е бил обявен от Световната банка като най-добрият за годината.

Оборен два пъти, Диков се посъвзе и ведро атакува от друга позиция. „Защо, г-н Станишев, сам направихте предизборните листи? Ето и Стефан Данаилов и други казаха, че трябва да си понесете отговорността заради това.“ „Аз много уважавам и обичам Ламбо“, подготви се да даде отпор Станишев. И продължи, обяснявайки, че БСП е демократична партия и местните структури са направили предложенията за участниците в листите. А Националният съвет на партията е определил водачите. Диков веднага попита защо Явор Гечев води листата в Добрич при положение, че от 10 години крака му не е стъпвал в този град. Защо Петър Корумбашев, който 20 години е говорил срещу БСП ще води 24-и район в София. Защо се вадят изстинали политици като Румен Гечев и Пламен Червеняков. И защо Сергей Станишев има комплекси от Корнелия Нинова при положение, че тя се бори мъжки за партията.

Червеният лидер   не даде ясно обяснение защо пловдивчанинът от младежкото БСП Явор Гечев не е водач в Пловдив, но пространно обясни, че той е изнесъл истината за Мирослав Найденов и си е заслужил да води листа. За Корумбашев уточни три неща – че в последните 4 години не е говорил срещу партията, че е човек с нестандартно мислене и че са го искали за чело на листите от 10 района. Относно Румен Гечев и Пламен Червеняков лидерът на БСП посочи, че партийните членове са издигнали кандидатурите им. А за Корнелия Нинова репликата към Диков му беше: „Събудете се, г-н Диков! Нали аз вкарах Корнелия в Изпълнителното бюро?“ Диков много се изнерви и тутакси припомни на Станишев, че Нинова вече не е във въпросното бюро. Събеседникът му побърза да отстъпи и уточни, че Нинова наистина не е в Изпълнителното бюро, защото когато била секретар е трябвало да защити партията и него, в момент, в който те са били под сериозна атака. Тя обаче е замълчала и затова сега трябвало да си направи съответните изводи и… „Но това не е ваша работа, г-н Диков“, приключи с темата участникът в „Дикoff“.

„Сега следват реклами, но след тях ще ви попитам за ващата оставка“, радостно обяви пауза Сашо Диков.

След нея Сергей Станишев отговори, че в момента изобщо не мисли по тази тема. „Моята оставка ще я подам във всеки един момент, когато преценя“, категорично и неопределено каза председателят. Той добави, че преди време, когато пак са му искали оставката, той не я е дал и това решение се е оказало правилно заради единството на партията. Водещият не се отказа да дълбае по темата и каза, че преди малко и Татяна Дончева заявила, че ако БСП не спечели на изборите, Станишев трябвало да напусне поста. „Тя не ме интересува“, високомерно го прекъсна червеният лидер.

Нататък Сашо Диков внезапно реши, че трябва да приключи разговора по-човешки. Той попита Станишев кога ще дойде второто бебе и получи дружелюбния отговор, че се чака през юли. После водещият поиска да узнае защо все пак Станишев не вдига сватба с Моника, за да се успокоят всички най-накрая. Бъдещият младоженец отвърна, че по план това трябвало да се случи тази пролет, но с оставката си Бойко Борисов и това объркал. После обаче успокои „всички“, че веднага след изборите ще има сватба.

 

Leave a Comment