70 години откак адът се отвори над Хирошима

Хирошима, атомна бомбаДнес светът отбелязва 70 години от атомната бомбардировка на САЩ над Хирошима, Япония. По този повод от Руското историческо дружество (РИО) публикуваха  специален секретен доклад на съветския посланик в Токио, информира ИТАР-ТАСС, цитиран в блога на Мартин Иванов. Документът представлява сбор от текстове, описващи какво е било състоянието на двата града след бомбардировките. За създаването му на 13 септември 1945 година в Токио е била изпратена специална група от експерти, които да се запознаят с последствията от бомбардировките. В нея е бил включен и кореспондентът на ТАСС Анатолий Варшавски. На тях се удала възможността да видят Хирошима, която била унищожена до такава степен, че „човек не можел да се скрие никъде от дъжда”.  Те посетили местната болница, където се срещнали с пострадали. Впоследствие спомените им станали един от ключовите елементи в доклада.

След това на 18 септември групата пристигнала в Нагасаки. Там по свидетелства на очевидци бомбата паднала в района на университетската болница. Те се срещнали с някои от оцелелите, и споделили личните си впечатления от видяното в града, където по думите им все още „миришело на трупове”.

По думите на Александър Веденски от руското министерство на външните работи „този доклад е станал първият жив свидетел на човешките описания на ужасите на бомбардировките, заслужаващи да бъдат определени като престъпление срещу човечеството”.

Атомната бомба, наречена нелепо „Малгуганът“, се взривява на 580 метра над земята точно над детска градина в центъра на Хирошима. В него живеят около 255 000 души, от които 100 000 умират на място за секунди. Температурата в центъра на взрива е по-висока от един милион градуса. В огненото кълбо, което се образува е с диаметър 280 метра, температурата на външната му повърхност достига 5 хиляди градуса по Целзий, а налягането – 19 тона на квадратен метър. Деца, старци, вярващи, атеисти – смъртта покосява всички в центъра на града. Три дни по-късно, на 9 август, Нагасаки е втората цел на американския проект „Манхатън“.

Проектът за масово унищожение с атомно оръжие е разработван тайно от около 130 000 души, от 30 учреждения в САЩ, и струва приблизително 2 милиарда щатски долара. Дори и японското разузнаване да е имало информация за „Манхатън“, едва ли е очаквало, че САЩ ще се прицели върху островната държава. Дни преди да изпрати бомбата, президентът Хари Труман отправя поредната заплаха към Японие:

Ние призоваваме Правителството на Япония да провъзгласи веднага безусловна капитулация на всички японски въоръжени сили и да даде надеждни и достатъчни доказателства за своите добри намерения за това. Иначе Япония я очаква бърз и унищожителен разгром.“

Правителството не проявява желание да приеме ултиматума. В него въобще не се споменава за атомно унищожение. Радарите на Япония прихващат самолета, който нови „Малчугана“, но го пропускат, тъй като не виждат особена заплаха.

На 10 август 1945 г. японското правителство моли за примирие. Американските окупационни сили навлизат в Япония на 26 август. Капитулацията е подписана официално на 2 септември 1945 г. на борда на американския военен кораб „Мисури“.

 

Leave a Comment