Сдружени юристи: ЕВН ще плати до 25 хил. лв. глоба, ако отново събира такса за включване

Върховният съд промени важни текстове от Общите условия, които засягат абонатите на енергийния търговец

Ако ЕВН България Електроснабдяване продължи да събира такса от 20 лева за възстановяване на електрозахранването, прекъснато заради неплатени сметки за ток, е възможно да си навлече санкции в размер от 5 до 25 хил. лв по Закона за защита на потребителите. Това съобщиха днес на пресконференция председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите адв. Димитър Деков и адв. Мадлен Кавръкова. Освен това сдружението, в което участват юристи, обмисля възможността да сезира прокуратурата в случай, че ЕВН България Електроснабдяване не изпълня решението на Върховния касационен съд.

Адвокатите  Димитър Деков (вдясно) и Мадлен Кавръкова  отговориха на въпросите за решението на ВКС

Адвокатите Димитър Деков (вдясно) и Мадлен Кавръкова отговориха на въпросите за решението на ВКС

 

На 7 август ВКС излезе с решение, в което отхвърли над 30% от членовете в Общите условия на договора между ЕВН и потребителите. Сред тях бе и събираната такса за включване към електрическата мрежа след като абонатът, с прекъснат ток, изплати задълженията си към доставчика. Върховният съд отхвърли събирането ѝ. Днес обаче от ЕВН заявиха в прессъобщение, че съдът е отменил таксата в Общите условия на ЕВН Електроснабдяване, но същата такса стои непроменена в Общите условия на ЕВН България Електроразпределение. Именно това дружество е ангажирано с договор да възстановява захранването на абонатите с насилствено прекъснат ток.

Според адвокат Деков решението на Върховния съд следва да се спази от ЕВН, а двете дружества – Електроснабдяване и Електроразпределение, да решат как да се справят със ситуацията.

От Сдружението за правна помощ на потребителите коментираха и по-общо решението на ВКС. В него се казва, практиката на ЕВН да спира тока на абонати, които имат 10-дневно просрочие по плащането на сметката си, е твърде кратък срок за този вид стока. От ЕВН следва да го удължат, обясни адвокат Деков. Съдиите са определили като незаконно и прекъсване на електрозахранването на битовите абонати без уведомително писмо. Съдът е отменил и други текстове от общите условия.

Решението по делото, заведено от Сдружението за правна помощ на потребителите, трябва да послужи за въвеждане на стандарт в отношенията между търговеца и потребителя, посочи Димитър Деков.  Този стандарт трябва да се съотнесе не само към абонатите на ЕВН, но и към всички търговци и потребители на ток. Решението ще бъде изпратено на Комисията за защита на потребителите, на КЕВР и енергийната комисия в парламента и КЗК.

 

 

 

Leave a Comment