Разследват 3-ма полицейски директори заради подслушванията в МВР

Засега две трети от сигнала на Сергей Станишев бил верен, съобщи Сотир Цацаров
главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че работата на прокуратурата по случая продължава

Налице е липса на контрол и предпоставки за злоупотреби при използването на системите за подслушване в МВР, е установила проверката на прокуратурата по повод сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване във вътрешното министерство. Образувани са четири досъдебни производства срещу трима бивши и настоящи директори в Специализираната дирекция за оперативни технически операции (СДОТО) и един служител в нея. Проверката е показала, че в дни, в които автомобилът за подслушване е функционирал, това не е било отразено в пътната книжка на колата, както и в другата документация. Отчетът от проверката продължава и в момента. Това бе съобщено на брифинг, даден от главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Борислав Сафаров, софийския главен прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев. Цацаров оповести най-напред, че ще бъдат публикувани два доклада – единият съдържал класифицирана информация за МВР-техника и нейните възможности, а другият, който ще е публичен ще съдържа данни как се е оперирало с тази техника.

Освен това главният прокурор заяви, че разследването продължава и че досега е известно, че „две трети“ от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев е „верен“. Работата обаче е затруднена, защото служител от СДОТО – Радко Димитров е успял да изтри информация за използваната техника няколко часа, след като става ясно, че Станишев внася сигнала.

Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване. През последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според Сотир Цацаров всеки разпит се е водил от двама прокурори. Всички те са му докладвали лично всеки ден по два пъти как върви проверката.

Преди близо месец, когато Станишев внесе сигнала при главния прокурор, ексшефът на МВР Цветан Цветанов оповести по изключително ефектен начин в студиото на бТВ, че ще излезе от политиката, ако данните на червения лидер се окажат истина. Той покани Станишев да обещае същото при обратния резултат. Председателят на БСП обаче благоразумно се въздържа да даде подобен „обет“. Няколко дни по-късно лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че лично ще осъди Цветанов и ще го вкара в затвора, в случай, че прокуратурата открие достатъчно данни за нерегламентирани подслушвания.

Leave a Comment