Домашният и сивият сектори ще преработят 50 хил. тона винено грозде

гроздоберСпоред Лозаро-винарската камара и тази година до 50 процента от гроздовата реколта ще се преработи „незнайно къде“, т.е. в сивия сектор. Сметките на Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозята и виното, обаче са по-различни. Пред националното радио той направи бърз преглед на сектора.

Лозовите масиви в България са 600 000 декара, посочи Коев. Тъй като тази година гроздето като количество и качество е може би най-доброто през последните 20 години, средният добив, който се очаква, е около 700 килограма на декар. Това като общо количество винено грозде се равнява на 420 000 тона. Винарските предприятия се очаква да приемат, преработят и произведат вино от 250 до 280 000 тона грозде. Ежегодно между 100 и 120 000 тона винено грозде отива за производство на ракии. Износът ще е около 20 000 тона. По закон в България от 1 тон грозде всеки може да си произведе вино и ракия за домашна употреба. Т.е. остават 50 000 тона, които се разпределят за производството на ракии в малките дестилерии и за домашна консумация. „От тях вече кой е недобросъвестен и без регистрация продава и реализира – това вече не го коментираме“, каза Коев.

Според Агенцията по лозата и виното сивият сектор е не повече от 5–10 процента.

 

Leave a Comment