Как 300 фермери ще задвижат 100 милиона лева за пет седмици и половина

Автор: Надя Петрова

трактор играчка

До 31 октомври към 300 фермери ще трябва да задвижат 100 милиона лева, за да си купят техника с европейска помощ. Това е крайната цел на съживената мярка 121 от старата ПРСР. В момента тече приема на проекти, но само през първия ден намеренията на кандидатите надхвърлиха скромния бюджет на мярката от 50 млн. евро.

Въпреки че не искат да кажат крива дума срещу министерството (защото 50 милиона евро са си 50 милиона), фермерите са силно изнервени в момента.

Първо, всеки от тях иска да бъде одобрен за субсидия по мярката. Очевидци твърдят, че още от четвъртък миналата седмица няколко зърнопроизводителите са стояли на пост четири дни и нощи пред областната дирекция на фонда в Пловдив, за да са сред първите, подали проекти на 7 септември. Защото времето на подаване на проекта отново стана фактор в крайната оценка.

Ако земеделецът кандидат все пак получи шанс за подпомагане по мярка 121, то тогава се изправя пред второто препятствие. А то е да открие пари, за да закупи техниката. Технологията на тегленето на кредит изисква доста време, защото банкерите не бързат. Те искат обезпечения, гаранции, такси, спокойствие.

Консултант от „Новек“ обясни, че банкерите веднага ще съдействат на зърнопроизводителите, защото те са любимите им клиенти. Но не така дружелюбно ще се отнесат с животновъдите. Особено при ниската цена на млякото, особено при периодичните протести на бранша, който вчера, беше и на европейско равнище.

Под огромен въпрос е дали наличната непродадена техника в търговските складове ще стигне за удовлетворяване на всички проекти. Защото просто няма време тя тепърва да се поръчва от Европа, САЩ или Китай. По данни на наблюдатели в страната има максимум 100 нови комбайна и на търговците вече им се иска да ги обявят на търг с наддаване.

Рискът да не могат да се усвоят въпросните 100 милиона лева е наистина огромен. В същото време рискът те да не стигнат, също е огромен. Доста вероятно е одобрени от фонда проекти да не могат да бъдат изпълнени в срок или защото техниката я няма, или защото банките не са отпуснали заеми.

Умните хора предполагат, че фонд „Земеделие“ ще направи наддоговаряне, така че да може да раздаде парите на резервните играчи, в случай, че редовните отпаднат. Говори се още, че други неусвоени средства от общинските мерки в старата ПРСР ще бъдат прехвърлени към мярка 121. Никой не знае какво точно ще се случи, но е истина, че в момента фондът държи мярка 121 на ръчно управление, защото теренът е стръмен и крие капани.

 

Leave a Comment