5.3 млн. лв. за 7 животновъди и 5 земеделци

Субсидиите са по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства
ферма за зайци

Единият от одобрените проекти е за създаване на ферма за зайци

Седем животновъдни и пет растениевъдни стопанства получиха одобрение на проектите си по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства, съобщиха от МЗХ. Те ще купят нова техника и оборудване, а помощта е в размер на 5 313 028 лв. 

Три от проектите са на кравеферми. Със субсидията единият от кандидатите ще успее да покрие изискванията на Европейския съюз за производство на качествено мляко. Той ще закупи индивидуални клетки и индивидуална хранилка за телета, млечно такси, трактор и др. Средствата за другите два проекта ще бъдат вложени в доилна зала тип „рибена кост”, млекоохладителен танк, автоматични поилки с клапан, трактори и др.

Двама от проектите са за птицеферми. Кандидатите ще изградят птицекомплекс и ще купят оборудване за отглеждане на кокошки-носачки –  автоматични гнезда, скаров под и елеватор за транспортиране на яйца, хранилна линия, пълен комплект поилна линия и контролер и др. Друг фермер ще разшири и преустрои стопанска сграда в зайцеферма. Одобрен е и проектът на пчелар, който ще купи нови кошери.

Двама одобрени зърнопроизводители ще построят нови силози за зърно. Друго стопанство ще премине към биологично производство на овес, лимец, мека пшеница и люцерна. Последните два проекта предвиждат засаждането на орехи и бадеми и създаването на система за защита на насаждения от праскови от градушки.

Leave a Comment