Необичайните личности на 9 септември – Толстой и Преподобна Стойна

Две личности, който са свръхнеобичайни и каквито се раждат по веднъж на столетие, са се появили на 9 септември.

Лев ТолстойДнес се навършват 187 години от рождението на един от най-великите мислители и писатели в света – граф Лев Николаевич Толстой.  „Война и мир“, „Ана Каренина“ и „Възкресение“ са смятани за едни от най-дълбоките романи в историята. Толстой е изключителен хуманист, който има сетива да усети най-невидимите неща, да ги почувства, преживее и предаде със словото. Негов горещ последовател е Петър Дънов, които питае необикновено уважение към титана руснак.

Ето и някои от мислите на граф Толстой, които се цитират и до днес:

Прави каквото трябва, да става каквото ще.

Всички мисли, които имат огромни последствия, са прости.

Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така“. 

Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица — някаква награда — пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия.

Всеки иска да промени човечеството, но никой не се замисля как да промени себе си.

За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш.

Истинска обич е само онази, за която няма граници за жертвите – чак до смърт.

Историята щеше да бъде нещо прекрасно, ако беше вярна.

Не се съпротивлявайте на злото, но и сами не участвайте в злото … и никой на този свят не ще успее да ви превърне в роби.

Постоянство и решителност са двете качества, които осигуряват успеха във всяка работа.

преподобна СтойнаНа 9 септември се навършват и 132 години от рождението на нашата неканонична светица Преподобна Стойна. За нея леля Ванга е казала: „Тая е светица, она целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледеш мене, она е десет пате по-голема от мене! Яз пак апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е турала в уста, ни ракиа, само водичка и трошка лебец. Она сите работи със свети Гьорги ги е онаждала…”

Народът я признава за светица, Светият Синод и до днес не иска да я канонизира като такава, защото трябвало да бъдат регистрирани доказателства като знамения, освидетелствани от хора на Църквата, а не само разкази на цивилни за чудесата, които е сторила.
Стойна Димитрова е родена на 9 септември 1883 г. в с. Златарево /българското име на с. Хазнатар/, Серско и живее точно 50 години, от които 43 сляпа, но със силно духовно зрение. Починала е на 22 декември 1933 г. в с. Златолист /някога Долна Сушица/, Мелнишко.

Leave a Comment