Уроците на Кеворкян: Не можете да говорите срещу властта, защото няма да получите реклама

Кеворк КеворкянМакар и с дразнещи технически шумове и взаимно недоволство между Лора Крумова и Кеворк Кеворкян, интервюто с 70-годишния майстор на тв журналистиката по Нова телевизия вчера стана хубаво.

Някои моменти от него си струва да се преразкажат. Например този, когато Крумова и Щърбева обявиха, че телевизията, в която работят е независима и че нищо не им пречи да правят остра журналистика. При което Кеворкян с няколко думи ги накара да млъкнат.

Той обясни, че ако репортерите и водещите по Нова телевизия (или коя да е друга) критикуват земеделският министър, например, медията няма да получи пари да рекламира европейските програми (в случая – Програмата за развитие на селските райони). Правилата са такива, че само телевизиите (и радиата – б.р.) могат да се ползват от милионите евра, които ЕС заделя за реклама. Вестниците, включително и електронните, не могат да докоснат въпросните европейски средства. „Замислено е хитро – дават се пари на телевизиите, чиито зрители са милиони, и те кротуват, тоест не критикуват“, поясни (преразказано – б.р.) Кеворк Кеворкян.

По повод послушната журналистика, знаменитият тв водещ се сети за конгрес на КПСС с участието на другаря Сталин. Той бил записан на две плочи. В едната била поместена речта на диктатора. В другата – аплодисментите сред нея.

 

Leave a Comment