Критериите за оценка на проекти по мярка 4.2 вече са готови. Вижте ги!
Създаването на предприятия за преработка на суровини от чувствителните сектори се подкрепя с 30 точки, а на биологични продукти – с 10
Мярка 4.2 вече „чука на вратата“. Според индикативния график тя трябва да бъде отворена в началото на октомври. Въпреки това наредбата за прилагане на мярката за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти все още не е публикувана.
Проектът на таблицата за критериите при оценяване на проектите по мярка 4.2 вече е разпространен сред участниците в работната група. Със съдействието на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП) АгроПловдив я предоставя по-долу на читателите си.
И при мярка 4.2 максимален брой точки – 30, получават проектите за инвестиции в преработката на суровини от чувствителните сектори. Вероятно бъдещата наредба ще припомни отново кои са чувствителните сектори, но прави впечатление, че създаването на предприятия за преработка на сертифицирани биологични продукти се оценява с максимум 10 точки.
Проектите, подадени от Северозападния регион, не се оценяват с еднакъв брой точки, а се прави разграничение между 5-те области там. Ако кандидатите са от област Плевен, участието им се поощрява с 1 точка. Ако са от Ловеч – с 2. Участниците от Монтана, Враца и Видин вземат по 5 точки.
Министерството силно подкрепя и колективните участия, които получават 20 точки.
БАБЕП ще е готова с анализа си относно проекта за критериите в началото на идната седмица.
Критерии за оценка на проекти по подмярка 4.2 | |||||
№ | Приоритет | Критерии | Минимално изискване | Масимален брой точки | Точки |
1 | Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори | 30 | |||
1.1 | Проекти с инвестиции и дейности насочени в чувствителни сектори | Над 75% от преработените суровини и получените крайни продукти са съставени от култури или продукти от животински произход попадащи в обхвата на чувствителните сектори. | 30 | ДА – 30 т. НЕ – 0 т. |
|
2 | Проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в хранително вкусовата промишленост | 10 | |||
2.1 | Инвестициите по проекта водят до повишаване на енергийната ефективност с минимум 10 % за земеделското стопанство и/или предприятието | * | 5 | ДА – 5 т. НЕ – 0 т. |
|
2.2 | Над 30 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с иновации в стопанството или предприятието | * | 5 | ДА – 5 т. НЕ – 0 т. |
|
3 | Проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС подпомагани по мярката, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса | 5 | |||
3.1 | Проекти с инвестиции за постигане на стандартите на ЕС свързани с минимални стандарти за защита и хуманно отношение към животните и намаляване до минимум на страданията им по време на клане подпомагани по мярката и/или инвестиции водещи до намаляване на емисиите. | Инвестициите следва да водят до изпълнение на изискванията на: 1. Регламент /ЕО/№ 853/2004 /чл.10, §3, Приложение III, ГЛАВА II и Директива 93/119/ЕС/22.12.1993 за защита на животните при клане и Наредба № 4 от 15 юли 2014 г. за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара; 2. Регламент за изпълнение на Директива 2009/125/ЕС /, които водят до намаляване на емисиите. |
5 | ДА – 5 т. НЕ – 0 т. |
|
4 | Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти | 10 | |||
4.1 | Проекти с инвестиции за преработка и производство на сертифицирани биологични продукти | Над 75% от обема на планираната за преработка и производство продукцията посочена в бизнес плана ще бъде биологично сертифицирана; 100% от обема на планираната за преработка и производство продукцията посочена в бизнес плана ще бъде биологично сертифицирана; |
10 | Над 75% – 8 т.; 100% – 10 т.; |
|
5 | Проекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятия от хранително – преработвателната промишленост | 20 | |||
5.1 | Проекти насърчаващи интеграцията на земеделските производители | Предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени суровини /земеделски продукти/. | 20 | ДА – 20 т. НЕ – 0 т. |
|
6 | Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони | 20 | |||
6.1 | Проекти които се изпълняват на територията на селските райони в страната | * | 8 | ДА – 8 т. НЕ – 0 т. |
|
6.2 | Проекти от кандидати, които до момента на кандидатстване не са извършвали дейност. | С извършване на инвестицията кандидата ще създаде определен брой работни места: | 12 | До 5 работни места – 7 т.; От 6 до 10 работни места – 10 т.; Над 10 работни места – 12 т.; |
|
6.3 | Проекти от кандидати, които към момента на кандидатстване извършват дейност. | С извършване на инвестицията кандидата ще запази съществуващите /към края на предходната календарна година/ и ще създаде определен брой нови работни места: | 12 | До 5 /съществуващи работни места плюс не по – малко от 2 нови работни места/ работни места – 7 т.; От 6 до 10 /съществуващи работни места плюс не по – малко от 4 нови работни места/ работни места – 10 т.; Над 10 /съществуващи работни места плюс не по – малко от 8 нови работни места/ работни места – 12 т.; |
|
7 | Проекти, изпълнявани в Северозападния район или в райони с природни и други специфични ограничения | 5 | |||
7.1 | Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната – област Плевен | 1 | ДА – 1 т. НЕ – 0 т. |
||
7.2 | Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната – област Ловеч | 2 | ДА – 2 т. НЕ – 0 т. |
||
7.3 | Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната – област Видин, област Враца и област Монтана | 5 | ДА – 5 т. НЕ – 0 т. |
||
ОБЩО | 100 |