БАБЕП: Възможно е приемът по мярка 4.2 да започне от 15 октомври

ДФ „Земеделие“ работят по три мерки без почивни дни

Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП) пред АгроПловдив

Ivaylo ZdravkovГ-н Здравков, приключи ли предварителното обсъждане в работната група на условията по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“?

Струва ми се, че да. Като гледам, повече срещи по мярка 4.2 няма да има. Тъй като се закъснява с датите по индикативния график, очаквам към 1 октомври да бъде пусната заповедта на министъра за отваряне на мярката с начална дата 15 октомври. Самата наредба по прилагане на 4.2 би трябвало да се публикува поне 10 дни по-рано.

Достатъчно ли ще е времето за подготовка на кандидатите?

Със сигурност – не. Мярка 4.2 е тежка. В нея са преработвателни предприятия – вече съществуващи или нови, които ще се изграждат. И ако хората предварително нямат основната документация – архитектурно-техническа и технологични проекти, трудно би могло да се получи нещо. В лошия вариант времето ще стигне да се кандидатства за модернизация или само за оборудване на съществуващи предприятия. Като цяло дискомфортът ще е факт. Както за стопаните, така и за консултантските фирми, а също и за ДФ „Земеделие“.

Въпреки късите срокове, проектите вероятно отново ще надхвърлят определения бюджет?

Наблюдава се, и това ще е тенденция за целия програмен период, огромен интерес към мерките и огромен брой проекти, които биват входирани на отворените прозорци. И ако реално инвестициите не попадат в обхвата на приоритетните сектори, вероятността за успех е почти никаква.

Тоест, няма да има балансирано разпределение на европейските средства…

Това е държавна политика. Преценено е, че трябва да се наливат средства към определени сектори и реално се насочват средства към тях. Но със сигурност трябва да се прави наддоговаряне при атрактивните мерки, защото действително една част от проектите не биват изпълнявани главно поради финансови причини. Или по някакви други. Балансът, за който говорите, може да се постигне и при вкарване на допълнително бюджет от някои мерки, които не са толкова привлекателни.

Входирахте ли предложението за 30 на сто наддоговаряне по мярка 121?

Изчакваме официалната статистика, защото в момента върви предварителният ранкинг. Подготвили сме предложението, но за да добие окончателен вид ни трябва информация от фонд „Земеделие“ – колко са класираните проекти, къде ще бъде сложена чертата… Възможно е да поискаме дори повече от 30% наддоговаряне. ( Прочети още: Ивайло Здравков: ДФ „Земеделие“ трябва да наддоговорира с 30 сто мярка 121)

Кога се очаква фондът да приключи с класирането?

В момента експертите във фонда работят извънредно – и в събота и в неделя, доколкото имам информация. Така че понеделник-вторник би трябвало да са готови. Във ДФЗ имат работа по мярка 121, която трябва да приключи в срок. Отделно от това се отхвърля труд и по мярка 4.1, която малко е оставена настрана заради 121. Работи се и по предстоящия прием по мярка 4.2.

Това състезание с времето не е ли предрешено?

В някои случаи – да. Вече съвсем ясно се открои проблемът, че доставчиците на земеделска техника по мярка 121 нямат достатъчно налични машини и за краткото време, което остава, няма как да ги докарат. За един месец е невъзможно.

Искам да отправя апел към министерството по-навреме да се обяви наредбата за мярка 4.2 и условията за кандидатстване, защото всички са на изчакване. Стоим така, чакаме и се работи на сляпо. Въпреки критиките, не мога да не отбележа, че под ръководството на изпълнителния директор Порожанов фонд „Земеделие“ работи динамично и стегнато. Впечатлени сме от начина, по който се администрира и ускорява работата по мерките в ПРСР.

Прочети още: Критериите за оценка на проекти по мярка 4.2 вече са готови. Вижте ги!

 

Leave a Comment