Доц. Герасимов: Вярвам, че в идните 10 г. трансплантацията на тяло към глава ще е възможна

Серджо Канаверо

Серджо Канаверо

В идните 10 години трансплантацията на човешко тяло към глава ще е възможна. Това предположи неврологът доц. д-р Борислав Герасимов. Повод за разговора между него, юриста Стоян Ставру и илюзиониста Астор в студиото на БНТ бе информацията, че в края на 2017 г. италианският неврохирург Серджо Канаверо възнамерява да извърши такава операция. Герасимов не бе твърде убеден, че тя ще е успешна.

През 1923 г. руският фантаст Александър Беляев написа „Главата на професор Доуел“, където се развиваше подобен сюжет, припомни доц. Герасимов. Той добави, че и в момента няма нищо извънредно в това да се поддържа животът в глава без тяло, стига да се подава на мозъка обогатена с кислород кръв. Медицината показа, че е възможна и успешна трансплантацията на сърце, черен дроб, бъбреци, дори крайници (но не и бял дроб), посочи Герасимов. Големият и чисто медицински проблем на присаждането на тяло към глава е в свързването на централната с периферната нервни системи. С възприемането на импулсите на мозъка от страна на гръбначния стълб, уточни ученият.

Доц. Герасимов информира още, че Канаверо е провел вече експерименти с маймуна, куче и мишка, но животните са оставали живи максимум 9 дни след операцията.

Известно е, че предстоящата операция с човек ще се извърши в САЩ и в нея на италианеца ще асистира китайски хирург. Човекът, който ще получи тяло, е руснак.

Стоян Ставру смята, че при подобни операции съществува чисто етичен проблем и той е в математизацията на тялото. Тоест, във възприятието на тялото като склад на човешки органи. Другият проблем е в механистичното отношение към човешкия живот, при който личността се губи. Известно е, че в клетките на тялото е древната ДНК информация, а в мозъка е личността. Ако човек с трансплантирано тяло пожелае да стане баща, кой ще е бащата? Носителят на тялото или носителят на главата?

Юристът добави, че някога се е считало (включително и от древните египтяни), че човешката същност е в сърцето. Но след като вече е установено, че личността не се променя дори когато тялото работи с изкуствено сърце, теорията е отхвърлена. „Всичко е в главният мозък“, заяви Ставру.

Астор пък призна, че звездата му е изгряла, когато за пръв път е приложил номера с изчезването на главата от мястото ѝ. Това се е случило през 80-те години. Тогава публиката е наблюдавала с ужас, че маестрото държи главата си в ръката. Номерът с изчезването на главата е бил прилаган и от други „магьосници“ като мистър Сенко.

Илюзионистът покани почитателите си на представлението в НДК на 15 октомври, където отново ще направи така, че да изглежда като обезглавен.

Leave a Comment