Само 2 лева/грам струва семето на българското броколи, добивите са по 1.5 т

Сортът „ИЗК Искра“ изпреварва холандската реколта с две седмици, притежава качеството да почиства почвата от болести по пипера
доц. Галина Антонова

доц. Галина Антонова

Само 2 лева струва грам от единствения засега и вече утвърден от сортоизпитващата агенция български сорт броколи „ИЗК Искра“. Производителите могат да закупят семена за директен посев единствено от пловдивския Институт по зеленчукови култури „Марица“. За да се засади един декар с нашето броколи са необходими не повече от 20 грама семена. ИЗК „Марица“ разполага със семена от българския сорт за 20 декара. Това съобщи създателят на броколито доц. Галина Антонова. Тя работи в института от 1985 година, от 2006 г. е доцент.

От идеята до сорта

„Работата по създаване на  българското броколи започна преди 10 години. Как се случи? Просто тогава разбрах, че нямаме наш сорт“, разказа селекционерът доц. Антонова. Холандските, а в последните години и японските сортове броколи, са в изобилие на пазара, както за консумация, така и като семена. Най-вече в Северна и Североизточна България има производители на броколи, но от вносни семена. По последни данни заетите с тази зеленчукова култура площи са около 10 000 декара.

Доста опити, селекция и време са отнели на доц. Антонова и екипа, с който е работела, създаването на нашия сорт. Културата е двегодишна, а е трябвало да се направят опити за най-добри и подходящи родителски форми, а след това потомствата да се стабилизират. За успеха на опитите е трябвало да има добра изолация по време на цъфтежа, за да не се допусне нежелано и неочаквано кръстосване с други растения от вида на главестото зеле. „Ако производители засеят и отгледат българско броколи, не бива да събират семена за следващата година, тъй като не се знае насекомите каква „селекция“ са направили на полето“, поясни доц. Антонова. За да имат гаранции, че догодина отново ще имат реколта от сорта „ИЗК Искра“, трябва в радиус от 2 км да няма други зелеви култури.

През ноември миналата година „ИЗК Искра“ получи диплом на изложението „Изобретения, технологии и иновации IT“.

Качества

Броколито е истинска зелена лаборатория за производство на витамин С. Ако в главестото зеле има 30 до 50 милиграма витамин С, в броколито наличието му е от 100 до 150 милиграма, посочи доц. Антонова.

Българският сорт притежава някои прекрасни качества. Той например е добър „чистач“ на полетата, върху които преди това е имало пипери. Като отличен биофумигант, нашият сорт изчиства почвата от опасни патогени, които причиняват болести по пиперите, като вертицилиума. Българското броколи проявява устойчивост на мана, листогризещи гъсеници и въшки.

Особено търговско качество на нашия сорт е, че вегетацията му е с 10 дни до 2 седмици по-къса от тази на холандските и японските сортове. Така, то излиза на пазара по-рано и съответно получава по-добра цена. (Справка – цената на килограм броколи в хипермаркетите варира в момента между 4 и 5 лева.)

Семената се засяват от 10 до 20 юни. Разсадът се изкарва на полето в края на юли и след 75 дни броколито е готово за прибиране. Растението е влаголюбиво, реагира най-добре на дъждуването или гравитачното поливане. Не понася жегите.

От централната цветна глава добивът от декар е около 1 тон. Но след като тя се отреже, започват да нарастват страничните глави. Те могат да стигнат 10-15 на брой при едно растение. Именно от тях се получава и допълнителен добив от 400-500 килограма.  Централната глава е с единично тегло от 300 до 500 грама, а страничните – около 100 грама.

Нови цели 

Доц. Галина Андонова наскоро завърши работа по създаването на новия сорт главесто зеле „Пълдин ер“. Той вече е утвърден от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Сортът е предназначен за ранно производство, но все още нито на пазара, нито в института се предлагат семена от него. Селекционерът от ИЗК „Марица“ вече се е насочил и към създаване на по-късни сортове главесто зеле, като в момента е на етап отбор на изходен материал, а целта е да се създаде сорт, подходящ за органично производство.

 

Leave a Comment