Богословът Калин Янакиев: Стоя зад думите на апостол Павел, а не зад фобиите на Николай

Калин ЯнакиевХристиянството ни учи да вършим добри дела, та да може те да станат заразителни за другите. „Аз ще следвам посланието на свети апостол Павел, който казва “ …Бог люби оногова, който драговолно дава…“. Верен съм на тези думи и не мога да следвам фобиите на митрополит Николай.“ Така философът богослов Калин Янакиев коментира тази вечер пред бТВ изявлението на Светия Синод по повод бежанците от Близкия Изток, което бе оповестено в петък. Янакиев видя зад благите слова на обръщението фобиите и малодушието на пловдивския митрополит Николай.

Богословът извади някои цитати от обръщението на Светия Синод и направи коментари по тях. В текста се казва: „Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци.“

„На какво ни учи това“, попита Янакиев. „Да изпитваме солидарност и състрадание към пристигналите вече тук, но да не го правим спрямо тези, които биха дошли“, възмутено разтълкува преподавателят в Богословския факултет в СУ.

Според него работата на църквата е да вярва, а не да малодушества. По повод фобията, че бежанците ще превземат нашата вяра, Янакиев попита: „А не можем ли ние тях да обърнем, да ги интегрираме и християнизираме? Очевидно не можем.“

В извънредното обръщение на Синода е казано още: „Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее …“. В тези думи Калин Янакиев видя следи от путиновата политика. „Тоест, САЩ да решат сирийския проблем…“, разтълкува той. По този повод богословът припомни, че преди две и половина години Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу разбунтувалия се народ.

В заключение Янакиев коментира, че други православни църкви са реагирали остро на обръщението на БПЦ.

 

Leave a Comment