Румен Порожанов: Разплащателна агенция ще е рестриктивна през новия програмен период

Всеки момент ще бъде обявено ранкирането по мярка 121, договарянето по мярка 4.1 ще приключи в средата на ноември

Румен Порожанов„Подходът на Разплащателна агенция при оценка на инвестициите по проектите ще бъде рестриктивен, което ще даде възможност и за договаряне на повече на брой проекти, предвид огромния интерес към ПРСР.“ Това заяви по време на форума „Предизвикателства за развитие на сектор земеделие през новия програмен период” днес изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов.

„Акцент ще има и върху контрола при изпълнението на проектите, това е една от поуките, които извлякохме от предходния програмен период“, каза още директорът.

Ранкирането по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. е готово и ще бъде публикувано най-късно утре. Договорите ще бъдат подписани до 15 октомври, увери Порожанов.

Готово е и разглеждането на проектите в ранкинг по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата ПРСР. Договарянето по подмярката ще приключи към средата на ноември. През ноември ще бъде публикуван и индикативният график за прием на проекти по отделните мерки на ПРСР 2014 – 2020 за 2016 г., съобщи шефът на фонда.

Земеделието се оказа много добра ниша за инвестиции, но в новия програмен период фокусът ще е върху важни подсектори, каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който също участва във форума. Според него субсидиите могат да бъдат като адреналин за системата, но не бива да се превръщат в мотора, който я задвижва, защото това ще доведе до неуспех още в средносрочен план. Той подчерта, че интересът към подпомагането по ПРСР е много по-голям от финансовите възможности по Програмата.

Приоритетите в новия програмен период за ЕС бяха представени от Михаел Пилке от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия.

 

 

 

Leave a Comment