Проф. Кирил Христов: Кой и кои сили имат интерес да унищожат земеделската наука?

350 подписа и 38 коментара събра дотук петицията „Да спасим Селскостопанска академия„. Днес нейният инициатор Румяна Василев обърна внимание върху коментара на проф. дсн Кирил Христов, който вече е пенсионер.

Публикуваме едно към едно искрената и емоционална позиция на възрастния човек, в която освен възмущение, има и много болка. 

(Вътрешните заглавия са на АгроПловдив)

Селскостопанска академия«На въпроса : „… никой не обяснява защо всяка година драстично се орязва бюджетът на Академията! Така все по-целенасочено се спъва научната дейност в Селскостопанска академия.“…? Всъщност изобщо не се цели спъване на ССА!

Истинските цели са две

След като се провалиха всички опити за закриване на ССА, включително и провала на Европейската Комисия, ликвидацията може може по-лесно да стане в 2 стъпки:

– Политика на систематично орязване на Бюджета и освен това предоставяне на министерството право за разпореждане с Бюджета за наука.като година след година планомерно и необосновано се намалява Бюджета на ССА и Държавата разчита на обслужване от западни фирми…

– Поради недостатъчно пари, след няколко години иновативният потенциал на ССА спада, настъпва процес на застаряване, обезкадряване, намалява постъпването в сисгемата на млади кадри. След определено време ССА е задушена, не може да изпълни задачите си и става лесно да се ликвидира ССА като ненужна и обосновано!

Само че ССА и селекциите се оказаха неочаквано много жилави

И поне за селекцията лично знам, защото работех в Институт по царевицата Кнежа като професор по Генетика, Селекция и Семепроизводство и съм изпитал началната част на систематичното унищожение на ССА.

Забележете – върхови сортове и хибриди излязоха на пазара, когато най нямаше пари и напук на тази политика! Например Мутантният междулинеен хибрид царевица Кнежа-509 влезе в семепроизводство и производство 1994. След 1996 г. поне 10 години 50 % от площите на царевицата в България се засяваха с този хибрид царевица. Чужди селекции демонстрираха ежегодно минимум 500 нови хибриди в Демонстративни участъци. Но единствено американската фирма Пионер поставяше и Кнежа-509 за стандарт в Демонстративните си опити.

Това става и в другите Институти.

На световната сцена

Запознайте се с историята за българските фъстъци на Института в Садово, създадени от проф. Деликостадинов, които владеят американските пазари!

Господа депутати, има и плодове, и домати, и зеленчуци, и пшеница, и ечемик, и други фуражни култури, и лозя, където българската селекция и земеделска наука е в първите редици на световна сцена не само защото са с висока добивност, но са и с високо качество и потребителна стойност. Хората още помнят вкуса на българските домати и мен много пъти на много места ме питат защо ядем пластмасови домати, а не си гледаме нашите!? И аз питам – само за да си осигурим растителна защита с гена Рин в доматите ли?! Ами те трябва и да могат да се ядат!!

Извинете, но се разгневявам

Какви комисионни трябва да получавате, за да решите да закривате такова нещо като ССА и институти, някои от които основатели на науката и селекцията след турско робство, като този в Образцов Чифлик? Поне се подсетете да направите Земеделски музей там! Закривате ССА и Институти със заслуги от преди комунизма и то без никакви обяснения пред народа!!! Извинете, но се разгневявавам от такова управление! Въпросът, който като пенсионер и човек от народа искам да да задам е: Кои и какви сили са поръчителите и кои изпълнителите на такава поръчка? Наистина ли си мислят, че проблемът за ССА като носител на иновативен потенциал, патенти, знания и научни традиции, не е обект на Национална сигурност, независимо в каква конфигурация от държави сме? Кой, на кого, защо и колко им плаща, за да задушават и унищожават систематично (уж демократично) земеделската наука в България и иновативния потенциал на държавата в Земеделието, Генетиката, Селекцията и Семепроизводството???…….

С уважение: проф. дсн Кирил Христов»

Leave a Comment