В. Грудев: Консумирането на добра храна е философия и начин на живот
„Консумирането на добра храна е философия и начин на живот“, обърна се днес студенти и експерти зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в аулата на Софийския университет по време на конференция под наслов „Добрата храна е сила“
„Отделихме 15% от финансовия пакет до 2020 г. за обвързана подкрепа на чувствителните сектори, които генерират голяма част от храната, която слагаме на трапезата си. Това са секторите „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“, които бяха неглижирани в предходния програмен период“, каза Грудев.
„Новата Обща селскостопанска политика е насочена към гарантиране на добра традиционна храна. В тази връзка и Министерство на земеделието и храните поставя акцент освен върху контрола за качеството и върху проследяването на веригата за това какво произвеждаме, как го преработваме и какво консумираме.“
Заместник-министърът обясни, че са въведени схеми за качеството на произведените суровини като подобряване на генетичния статут на стадата за животни под селекционен контрол. „Въведохме и схеми за българските традиционни сортове, които са обект на потенциална генетична ерозия”, каза още той и подчерта, че няма как да се избяга от икономическата логика и структура на пазара, но традицията трябва винаги да се пази“.