Под 15 метра вековна пръст на 18 октомври е открит Античният театър

Античен театърПод 15 метра пръст, натрупана в продължение на 16 века, на 18 октомври 1981 г. при укрепителни работи по южната крепостна стена е открит Античния театър в Пловдив. Днес той е сред най-големите забележителности на България и Европа, а от 1995 г. е обявен за археологически паметник.

Древният театър на Филипополис е строен по времето на император Марк Улпий Траян, който е управлявал римските владения през 98–117 година.

При разкопките, които са продължили 10 години, е установено, че театърът е с капацитет от 7000 души публика. Върху мраморните седалки са обозначени почетните места за местната власт и съдиите, изписани са и кварталите на града, чиито жители са се настанявали в съответния сектор. Зрителите са гледали на юг, където е сцената и Родопите. Зад сцената е разкрита 3-етажна постройка за актьорите.

Античният театър е бил разрушен от бедствие – земетресение или пожар, в края на 4 век.

Реставрацията му е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа.

Днес местната власт взема мерки да направи достъпа до Римския театър платен чрез изграждането на билетен и информационен центрове, които неизбежно съпътстват археологическите паметници на Европа.

На сцената на театъра се играят опери, балет, народни танци, изнасят се концерти. Тук е имало няколко брачни церемонии, а също и частни партита, като 50-ия рожден ден на бизнесмена Георги Самуилов. Към Античния театър често са се устремявали и партии, на които им харесва да завършат предизборните си кампании с концерти именно на тази древна сцена.

 

Leave a Comment