Промени в Наредба 9 задължават храните за деца да са по БДС
Не се допускат екструдирани продукти, както и такива с растителни мазнини и хидрогенирани масла
Промени в Наредба 9, която е обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник“ задължават доставчиците на храни за детските заведения да са по-прецизни при избора. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Наредба № 9 касае специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.
В нея е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.
До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.