Водна стратегия на Световната банка: Фермерите ще плащат две такси за поливане

канал R-3Водната стратегия на Световната банка предвижда държавата да изгради (поднови) главните напоителни канали, а фермерите да инвестират със собствени средства или чрез проекти по Програмата за развитие на селските райони в създаване на собствени поливни системи. Това съобщи доц. д-р инж. Нели Гаджалска по време на кръгла маса на тема „Продуктивни възможности и екологчни рискове на земите в Северозападна България“, пише сайтът „Фермера“. По време на първия прием на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ кандидатите не можеха да включват в проектите си създаване на поливни съоръжения, тъй като стратегията не беше готова. Очаква през втория прием догодина това да бъде разрешено.

Според стратегията за поливането ще се плащат две такси: „такса вода” и „такса на полята площ”.

„Преди земеделските стопани плащаха на полят декар, след това се плащаше на кубик, а сега как искат да въведат и двете, не знам”, коментира доц. д-р Гаджалска.

По думите на доц. д-р инж. Гаджалска, по-подходящ за нашите условия вариант е да остане само цена на водата, но тогава има загуби в напоителната мрежа и се получава проблем, защото „Напоителни системи” ЕАД искат водата да се отчита на изхода на канала, а ползвателите искат това да става в края на канала, защото по трасето се губи вода.

Leave a Comment