Днес започва приемът на инвестиционни проекти в преработката по мярка 4.2

цех на "Фунгоробика"

Цех за консервиране на диворастящи гъби в село Труд
Архивна снимка на АгроПловдив

От днес в продължение на три седмици (до 18 декември) областните дирекции на фонд „Земеделие“ ще приемат заявления по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Бюджетът по мярката е 100 млн. евро.

Приоритетни ще са проектите, свързани с преработка на плодове, зеленчуци, мляко и месо, и етерично маслени култури. Още 10 точки ще получат кандидатите, които ще преработват биологични суровини. Максималният брой точки, които могат да се постигнат, са 90.

В полза на българските земеделски производители в мярката има изискване 40% от суровината да е с роден произход през първата година, в която ще заработи преработвателното предприятие.

Земеделските производители, които не са регистрирани като юридически лица, нямат право да кандидатстват по мярка 4.2.

ВАЖНИ УСЛОВИЯ

Допустими за подпомагане са кандидатите, които са регистрирани са по Търговския закон, нямат изискуеми и ликвидни задължения към Държавен фонд „Земеделие“, както и публични задължения към държавния бюджет.

♠ Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти представени от микро-, малки или средни предприятия. За проекти, представени от големи предприятия, финансовата помощ е в размер на 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

♠ Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният, включително за интегрирани проекти за един кандидат е левовата равностойност на 3 000 000 евро. Максималният размер на разходите за проекти за колективни инвестиции представени от групи или организации на производители за целия период на прилагане на ПРСР 2014 – 2020 г. за един кандидат също е левовата равностойност на 3 000 000 евро. Този максимален размер се отнася и за общата стойност на предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП) с кандидата.

Критериите за точкуването на проектите можете да видите тук

Leave a Comment