Улицата пред католическия храм в центъра на Пловдив става площад

пешеходна зона пред "Св. Лудвик"Късата улица пред католическия храм „Св. Лудвиг“ в центъра на Пловдив ще стане площад. На мястото, където бул. „Мария Луиза“ правеше връзка с бул. „Цар Борис III Обединител“, ще има пешеходна зона със стъклени участъци, под които ще се вижда част от римската археология. Това стана ясно по време на днешното представяне на проекта за разширение и довършване на разкопките на Голямата базилика. Основен спонсор ще е фондация „Америка за България“, която към момента е обещала 5 млн. лв., като това не е окончателната сума. Община Пловдив ще участва с 4.5 млн. лева.

Голямата базилика ще бъде на два етажа и ще е свързана чрез пешеходна зона с Одеона и Форума пред Централна поща. Плановете са възстановената сграда да бъде открита официално през есента на 2018-та година.

Има идея да бъде премахнат паркингът пред ДКЦ 1 и на негово място да бъде изграден път със спирка. Отделно ще бъдат отворени някои улици в източна посока, за да се компенсира затварянето на пътния възел пред католическия храм.

Заради все по-затрудненото движение и паркиране в центъра на града кметът Иван Тотев ще предложи материален стимул на администрацията да ползва велосипеди за предвижване до работното място. Самият той смята догодина да пристига на работа с колело, българско производство, пише „Дарик“.

 

Leave a Comment