Схемата за частно складиране на свинско месо от 3 до 7 месеца тръгна

свинскоДържавен фонд „Земеделие“ отваря от днес схемата за подпомагане на частното складиране на свинско месо. Кандидатите могат да подадат документи в Централно управление на Фонд „Земеделие” – РА – София, ул. „Гусла” 3.

За финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са регистрация по ДДС на територията на ЕС, както и възможност за доказване на собственост върху продуктите, заявени за частно складиране.

По схемата се подпомага частно складиране на прясно охладено свинско месо, което досега не е било складирано. Финансират се количества от поне 10 тона за обезкостено свинско месо и минимум 15 тона продукти като бутове, плешки, котлети и др. Допустимият период за складиране е 90,120 или 150 дни.

Финансовата помощ, която ще получат бенефициентите, зависи от вида на продуктите и времето, за което ги складират, и варира от 168 до 364 евро на тон.

Желаещите да участват в схемата могат да разберат дали са одобрени за частно складиране на свинско месо още на 5-ия работен ден след деня, в който са кандидатствали за предоставяне на помощ. Одобрените кандидати сключват договор за подпомагане с ДФЗ-РА, след което разполагат с 28 дни, в които трябва да доставят месото в склада.

Заявленията за изплащане на помощта по схемата се подават в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране на свинското месо.

Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане при условие, че бенефициентът е изпълнил всички задължения по договора и е минал през крайна проверка от Фонд „Земеделие”.

Схемата за частно складиране на свинско месо се отваря за четвърти път в България. Целта й е да регулира средните пазарни цени на свинско месо в Европейския съюз, като възстанови пазарното равновесие чрез временно изтегляне на свинско месо от пазара.

Подробна информация за условията за кандидатстване по схемата, както и изискванията към продуктите и кандидатите е публикувана на сайта на ДФ „Земеделие“

Leave a Comment