Максимум 8 процента от напоителните системи у нас се ползват

канал R-3Стратегията за хидромелиорации, която експерти на Международната банка за възстановяване и развитие започнаха да подготвят през 2014 г., вече е готова, но предстои да се одобри от Народното събрание и от Европейската комисия. Междувременно обаче данните за състоянието на напоителните системи у нас, публикувани в Аграрен доклад 2015 г., изглеждат стресиращи.

Съгласно направеното през 1999 г. и утвърдено с Решение на Министерски съвет № 512/19.07.2000 г. последно преброяване, държавният хидромелиоративен фонд на територията на България обхваща поливни площи в размер на 818 062 ха, от които годните за напояване възлизат на 541 779 ха. През последното десетилетие обаче процентът на използваемост на съществуващите напоителни системи е много нисък, като се движи от 4 до 8%, се посочва в доклада.

По данни на „Напоителни системи” ЕАД, през 2014 г. полетите площи възлизат на 21 267 ха първа поливка и 8 383 ха втора и следващи поливки, а подадените водни маси през годината са в размер на 253 498 хил. м³.

През 2015 г. за първи път цените, по които се извършва услугата „доставка на вода за напояване” от основния доставчик – „Напоителни системи” ЕАД, са диференцирани, както по региони, така и в зависимост от начина на доставка. Това позволява в районите, където се напояват повече площи с повече водни обеми, да се определят регионални цени, значително по-ниски, от тези в районите с по-малко поливани площи. Същевременно, особено внимание е обърнато на капковото напояване, което обикновено се прилага за напояване на овощни и други трайни насаждения, но напоследък се използва и при различни видове зеленчуци. С оглед насърчаване прилагането на тази значително по-ефективна и щадяща водния ресурс технология за напояване, цената за капково напояване е преференциална – значително по-ниска от тази на повърхностно доставяната вода по открити канали.

 

Leave a Comment