Започва кампанията за тютюна, търговците обещават да го изкупят на 100%

До месец Законът за тютюна ще бъде внесен в парламента

Цветан Димитров„Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев. Такова уверение получихме от лицензираните фирми  изкупвачи“, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на среща с тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край. Той допълни, че фирмите-изкупвачи  са обещали да изкупят на 100% наличните количества от произведената реколта.

Цветан Димитров информира, че бюджетът необходим за националните доплащания за сектор „Тютюн“ от кампания 2015 е осигурен. Той е 96 млн. лв. според индикативния график на директните плащания, публикуван днес от ДФ „Земеделие“. „Ангажиментът, който пое Министерството на земеделието и храните за намиране на средства, ще бъде изпълнен, като до 1-ви април средствата по националната преходна помощ на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени“, каза още Димитров.

В рамките на следващия един месец се очаква Законът за тютюна и тютюневите изделия да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, информира зам.-министърът. „Производителите ще имат възможността да проследят какво се случва и да направят своите коментари в Комисията по земеделие. Разчитаме, че с приемането на Закона ще има по-добър ред и наблюдение на пазара. Промените не излизат от пазарната ориентация, държавата няма да определя цени, но се определят минимални качествени изисквания“, обясни Цветан Димитров.

Leave a Comment