Европейският съд осъди България заради ветрогенераторите при Калиакра

нива с ветрогенераториЕвропейският съд осъди България заради разрешението, което държавните институции са дали за строителството на ветрогенератори в зона Калиакра. Това е станало причина за унищожаване на местообитанията на птици. Институциите са нарушили Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Делото срещу страната ни е заведено по сигнал на Българското дружество за защита на птиците, подаден в Европейската комисия още през 2008 г., съобщава „Инвестор.БГ“.

Нарушението е извършено с одобрението на проектите „АЕС Гeo Eнeрджи“ – за 52 ветрогенератора, „Уиндтех“, „Брестиом“, „Дисиб“, „Еко Енерджи“ и „Лонгман инвестмънт“ на територията на орнитологично важно място в района на Калиакра.

България се е защитила, като е посочила, че три от проектите – „Уиндтех“, „Еко Енерджи и „Брестиом“, не са осъществени. По останалите проекти обаче са издадени разрешения.

С одобрението на държавата са построени „Калиакра уинд пауър“, „ЕВН Енертраг Каварна“, „Вертикал — Петков и с‑ие“ и „Трейшън клифс голф енд спа резорт“.

 

Leave a Comment