Седмица без снеговалеж, през уикенда ще е най-студено

студ, зимаНяма да има снеговалежи тази седмица, но температурите ще се понижават ден след ден, а през уикенда в Пловдивско ще паднат до минус 15 градуса, а в Кюстендил и в Добрич – до минус 18-19 градуса, според прогнозата на „Синоптик“.

От днес до неделя се очакват т.нар ледени дни, през които температурата не се вдига над нулата, а след седмица вероятно ще има и студове от порядъка на -20 градуса. Тази прогноза пък направи пред бТВ климатологът доц. Георги Рачев.

Той обясни, че времето у нас се определя от циклона „Футаба”, който е над Черно море. От него у нас е проникнал топлият въздух, донесъл силните валежи. В Източна и Югоизточна България те бяха първоначално от дъжд, преди да преминат в сняг. По думите на Рачев, ако последното не беше станало, речните нива са щели да станат още по-високи.

Именно заради циклона истанбулското летище „Ататюрк” днес трябва да отмени между 250 и 350 полета. „Футаба” се измества на Изток, като страната ни остава в неговата периферия.

Климатологът посочи, че след седмица в северната част от страната ни ще се стигне и до температури от порядъка на -20 градуса.

 

Leave a Comment