Офиси върху 50 хил. кв.м се изграждат в Пловдив

14493Офисният пазар видимо се раздвижи и това е валидно за цялата 2015 година”, съобщи в обзора си за миналата година Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakеfield. По думите й търсенето остава силно, като освен интерес от нови наематели се наблюдава и разрастване на вече навлезлите на пазара компании.

Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1200 кв. м. Този индикатор потвърждава положителната тенденция за наемане на по-големи площи в резултат от консолидацията и разрастването на бизнеса на компаниите в IT и BPO сектора.

С 29 000 кв.м нараснаха наличните офиси през последното тримесечие на годината, достигайки общ обем от 1.79 млн. кв. м.

Около 200 000 кв. м нови офис проекти са в процес на изграждане. Едва 70 000 кв. м от тези площи обаче се очаква да бъдат завършени през 2016 г., като близо половината от тях са в малки сгради или са за собствено ползване. Това означава, че недостигът на качествени площи няма да бъде преодолян и тази година и тенденцията за наем на офиси в строеж ще остане актуална. Завършването на по-големи проекти се очаква едва през първата половина на 2017 г.

В Пловдив инвестициите в офиси също се раздвижиха и в процес на изграждане там са около 50 000 кв. м. Заради разрастването на аутсорсинг бизнеса към втория по големина град там също се наблюдава осезаемо раздвижване на наемния пазар. През втората половина на 2015 г. са сключени наемни договори за 9 000 кв. м офиси, по-голямата част от тях – за площи в строеж. Сред по-мащабните сделки в Пловдив през последното тримесечие бяха разрастването на 60K с 1250 кв. м в Imperial Business Center, както и това на Telus с 3000 кв. м в бизнес център Megapark на „Асеновградско шосе“. Около 2000 кв. м бяха отдадени под наем и в строящия се Office Park Plovdiv.

Очаква се тази година пазарът в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас да остане активен заедно с този в София.

Активното търсене и ограниченото предлагане на подходящи офис площи доведе и до лек ръст на наемите през годината. В София за първокласни сгради с отлична локация в центъра или по големите булеварди те се движат в диапазона € 11-12.5/кв. м, като се наблюдава близо 5% ръст в долната граница. По-осезаемо раздвижване имаше на пазара в Пловдив, където наемите през втората половина на годината се покачиха с около 30% достигайки € 8/кв. м. Нарастващото предлагане на офиси под наем в града обаче ще балансира пазара,

Пловдив продължава да привлича вниманието на инвеститорите в логистика и производства като към края на годината в региона бяха завършени фабриката на Sensata, както и производственият център на Liebherr.

Leave a Comment