На гости в гръцки кооператив: 14 фермера имат мандра, изнасят в Германия

посещение в гръцки кооперативБългарски сдружения на млекопроизводители посетиха гръцкия кооператив „Voskos”, за да се запознаят с опита на колегите си от района на Лариса. В срещата са участвали производители от „Фермерско мляко“ ООД, община Раковски и „Карнобатско мляко“, област Бургас, както и част от ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България, разказа Рангел Матански, управител на сдружението от Раковски.

„Voskos“ е съставен от 14 фермера отглеждащи 5 хиляди овце, от които произвеждат 1 000 тона сурово мляко. Фермите им са разположени в местност „Ливади“ в полите на планината Олимп, където се отглеждат общо 60 хиляди висококръвни овце – кръстоски на високомлечни породи Хиос, Източнофризийска и Лакон. Председателят на управителния съвет на кооператива Антонио Тасос е показал на българската гупа собствената си ферма, в която се отглеждат кози и овце за мляко, както и говеда за месо.

На местно ниво в Лариса има създадена организация по изкупуване на телета и агнета, а цената на овчето мляко е около 1 евро.

Антонио Тасос и неговите колеги с времето сакоза разбрали, че цената на произвежданото от тях сурово мляко е нестабилна през годината и това вреди на печалбата им. С цел да променят това положение те се захващат с нелеката задача да организират кооператив и да изградят собствено преработвателно предприятие, чрез което да имат достъп до пазара с краен продукт. В момента те произвеждат кисело мляко, извара, сирене и кашкавал, които реализират веднага или складират в периодите, когато цената на млякото е ниска, а количествата суровина голямо като обем.

Днес те преработват суровина на техни колеги и реализират дори износ към западни държави като Германия.

„Посетихме колегите, за да изучим техния опит в управлението на кооператива, задълженията и правата на съдружниците и най-важното да разберем начина на структуриране и управление на млекопреработвателното предприятие. При стабилно установилите се ниски цени на суровото краве мляко, кооперирането и преработката му са единствения изход за българските фермери.“, коментира Рангел Матански.

Leave a Comment