Държавните помощи de minimis не се съгласуват с Брюксел

качествени плодове и зеленчуциМинималните помощи de minimis не се съгласуват с Брюксел. Това се вижда от проекта за изменение и допълнение на Закона за държавните помощи, чиито текстове ще бъдат обсъдени в сряда, 10 февруари 2016, в парламентарната комисия по земеделие. За тези помощи Европейската комисия е установила с регламенти и решения, че могат да бъдат освободени от изискване за уведомяване.

У нас помощи de minimis в селското стопанство получават периодично зеленчукопроизводители, овощари, пчелари, животновъди, производители на картофи, на ориз, ферми за коне и други.

Според чл. 34 предоставянето на минимална помощ или помощ, освободена от задължението за уведомяване с акт на Съвета или на Европейската комисия, може да се извърши без предварително уведомяване от администратора на помощ и получаване на становище от министъра на финансите.

Минималните помощи в областта на земеделието, развитието на селските райони, горското и ловното стопанство и рибарството се предоставят само след получаване на становище от министъра на земеделието и храните. Аграрният министър разработва мерки за подпомагане чрез минимални помощи и упражнява контрол за законосъобразното предоставяне на минимални помощи в съответствие с действащите регламенти на Европейския съюз.

Неправомерно получената минимална помощ или помощ, освободена от задължението за уведомяване с акт на Съвета или на Европейската комисия, представлява публично вземане, което подлежи на принудително събиране от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

 

Leave a Comment