Започна надпреварата за медали във „Винария“ и Concours Mondial de Bruxelles
Днес започват дегустациите от 22-ия Международен конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата „Винария 2016“. Участват над 200 проби от 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова. Дебют правят вината от Молдова и Турция, съобщиха от изложбения център. Състезанието има 14 категории, основни от които са бели и червени вина от последна и по-стари реколти, ракии, бренди и др. напитки. В журито са включени изтъкнати български енолози, международни съдии и чуждестранните експерти – сомелиери, търговци и еножурналисти. То ще реши кои ще бъдат новите носители на приза „Златен ритон“, най- престижното българско отличие в бранша, на златните и сребърни медали.
Събирането на мостри за участие в Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в края на април в гр. Пловдив, започна от вчера, съобщиха от „Пробежекс“, официалният партньор на Конкурса в България. Крайният срок за регистрация на мострите на сайта на Конкурса (http://concoursmondial.com/en/details-entry-0) е 4-ти март 2016 г., а за изпращането на самите бутилки вино – 31 март 2016 г. Родните производители ще се борят за медал с над 9000 вина от 55 държави.
„През 2015 г. над 40 процента от участвалите в Конкурса проби от България спечелиха отличия“, припомниха от „Пробежекс“. 18 български винопроизводители грабнаха рекордните 37 медала.
Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс, което ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив.
Цената за участие с една мостра е 150 евро, като няма ограничение в броя мостри. Вината, които ще се борят за медал, може да червени, бели, розе, био, органични и др. Трябва да са в продажба (по интернет, в търговските вериги, чрез дистрибутори или директно от избите) и да са в наличност от минимум 1000 литра. Мострите се изпращат в бутилки с оригиналните им етикети. Придружени са с официален сертификат от лаборатория за съдържанието на алкохол, остатъчната захар и др. В съпътстващата документация се упоменава региона, реколтата, сорта грозде.
Около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави вече са получени в централата на Конкурса в Брюксел.