На 20 февруари и US астронавт вижда земното кълбо от Космоса

 

Джон Глен преди 54 години

Джон Глен преди 54 години

20 февруари 1962 г. е паметен ден за американската астронавтика. Десет месеца след първия околоземен полет, извършен от Юрий Гагарин – СССР (12 април 1961 г.) и шест месеца след Герман Титов – СССР, американецът Джон Глен, пилот на „Мъркюри 6“, също успял да види земята от Космоса, да обиколи планетата три пъти и да приземи успешно кораба в Атлантическия океан. Всичко това продължило 4:55:23 часа. Първите думи на Глен след приводняването били: „Там беше наистина горещо“.

Джон Глен извършва мисията, когато е на 40 години (роден е на 18 юли 1921 г.). Преди това е участвал като военен пилот във Втората световна война, както и в Корейската война. През 1956 г. записва школата за летци изпитатели, а през 1959 г. става част от екипа, включен в програмата „Мъркюрий“ на НАСА.

По онова време се е водило необявено, но бясно състезание между САЩ и СССР между космическите програми на двете световни сили. Три седмици след като Юрий Гагарин отскочи от земната орбита във „Восток 1“, НАСА изстрелва Алан Шепърд в суборбитален космически полет на височина 187.5 км на 5 май 1961 г. На 21 юли същата година следва втори суборбитален полет на 190 км височина, извършен от астронавта Върджил Грисъм.

За суборбитални се считат полетите, които не достигат първа космическа скорост, която е 7.9 км/сек, и които не излизат в околоземна орбита. Прието е за астронавти да се признават пилотите, които са преминали височина от 100 км над земната повърхност.

Джон Глен е трябвало да излети още през януари 1962 г. Заради проблеми свързани с времето и от техническо естество, изстрелването било отлагано четири пъти.

На 20 февруари 1962 г. Джон Глен се качил на борда на кораба в 11:03 ч американско време. В 12:10 люкът бил затворен и започнали предстартовите процедури. Накрая в 14:47 часа старт бутонът бил натиснат и „Мъркюри 6“ се отправил към космоса.

В този момент Джон Глен бил удивително спокоен, пулсът му бил едва 110 удара в минута. В 14:52 била достигната околоземната орбита. Параметрите на орбитата били отлични, без никакви отклонения от първоначално предвидените. По това време полетните инженери открили проблем с топлинния щит на „Мъркюри 6“. Докато те изучавали проблема, астронавта се наслаждавал на гледка, каквато нито един американец не бил виждал. По време на втората орбита, Глен започнал да изпълнява предвидените по протокол процедури за приземяване. Проблема с топлинния щит се оказал по-малък, отколкото изглеждало от Земята. След три пълни обиколки около Земята, „Мъркюри 6“ започнал снижаване.

... и преди 18 т.

… и преди 18 т.

Спирачните парашути се отворили автоматично и корабът се приводнил успешно в Атлантическия океан.

На 77 години Джон Глен отново бил в Космоса като специалист по полезния товар на космическия кораб „Дискавъри“ и към момента той е най-възрастният човек, който е излитал в космическото пространство.

След космическата си одисея, Глен се е занимавал с бизнес, бил е сенатор, а през 1984 г. е издигнат дори за кандидат-президент на САЩ.

 

Leave a Comment