На Фудтех: Пържоли, приготвени с екстракт от рози и луканки без месо
Как екстракт от отработен розов цвят може да подобри качеството на месото и месните продукти, ще обяснят учени от Университета за хранителни технологии (УХТ) в дните на международната изложба Фудтех 2016 в панаира в Пловдив. Тя ще се проведе от 24 до 28 февруари.
Веган луканка, направена от зеленчуци, е една от изненадите на майсторите кулинари в работилниците „Сготви си здраве“. Луканката без месо и веган сирене се комбинират в зеленчуков сач, а начинът за неговото приготвяне ще бъде показан от майсторите в кулинарията. Почитателите на този тип кухня ще научат също как се приготвят палачинки от нахут и торта с овесен блат.
За масовите потребители на месо са уроците на шеф Росен Чакъров. В 126-годишна тенджера той ще сготви фермерски гювеч с балкански билки и домашна наденица. Опростен вариант на древна рецепта за хляб от лимец без квас и мая ще разкрие Стефка Диманова. „АпиАрт“ ще демонстрира обработка на пити мед.
Автентични методи и продукти за приготвяне на здравословни храни отново са във фокуса на работилници „Сготви си здраве“. Те се организират със съдействието на Фондация „LocalFood.bg” и ще бъдат в палата 11.
Модерните храни са център на дебатите в 4-дневен форум, подготвен от УХТ. Дискусиите ще бъдат в седем тематични направления, свързани с новостите в науката, технологиите и техниката, иновациите в производството и контрола, сомелиерството.
Правилата за сервиране на вино и за неговото съчетаване с продукти ще бъдат обяснени в секция, посветена на винения и кулинарния туризъм.
На форума ще бъде представено изследване за потребителското поведение на българските деца и тийнейджъри по отношение на храните. Специално внимание се отделя на контрола върху тяхното качество както чрез класическите сензорни методи, така и с компютърни технологии.
Изложбата „Фудтех 2016“ е част от мегафорум за агробизнес, вино и храни, който включва още няколко прояви, сред които най-големи са Международната селскостопанска изложба „Агра“ и Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. Експозициите ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 ч., а на 28 февруари – до 14 часа.