Износът на био пшеница е големият потенциал на България

Светът става все по-гладен за органична храна, потреблението и расте с 10-12% годишно, твърдят немски експерти, участници в конгрес за биоземеделие
Щефан Липгенс

Щефан Липгенс

Износът за Германия на био пшеница, слънчоглед, леща, соя, царевица е голям потенциал за българските фермери. Това съобщиха днес организаторите от Германия на Първия конгрес по биоземеделие „В следващия век“, който започна в Пловдив. „Вашата северна съседка Румъния ви изпреварва – основно от нея внасяме органични зърнени култури“, посочи Карл Рутхард, представил се като мелничар от една от първите немски мелници за биопродукти, построена още в далечната 1487 г. край Щутгарт.

„България все още не изнася биопшеница за Германия и това е голям потенциал за българските земеделци“, коментира немският преработвател. Очаква се ръстът в търсенето на биопшеница през 2016 да е с около 30%. Рутхард наблегна, че можем да заемем и нишата за слънчоглед, който досега се е внасял от Китай – слънчоглед за пекарската индустрия и за фураж.

Светът става все по-гладен за органична храна. Минимум 10-12 процента е ежегодният ръст на потреблението, съобщи световната статистика Стефан Липгенс, шеф от сертифициращата биопроизводството фирма „Кива БЦС“ – Германия, която е и организатор на конгреса.

IMG_2775„Почти следваме световните тенденции, защото площта на биологично произвежданите култури у нас нараства с 8.9 процента всяка година“, посочи академик Атанас Атанасов от „Съвместен геномен център“ – София. Световният пазар очаква нашите продукти, защото никой не може да повтори почвено-климатичните условия на България, категоричен е академикът. 40 процента от почвите у нас са в топ класирането на фона на 2.5 процента в света. Ние сме четвърти по износ на билки в света и първи в Европа.

„Още от 60-те години на миналия век внасяме билки от България“, потвърди д-р Адриан Кранвогел от „Мартин Бауер“, Германия. Агрономът лично от 2006 година периодично контролира изкупуването в нашата страна. Той съветва нашите фермери да отглеждат маточина, която сега основно идва от Полша, но там зимите са студени. А също така високомаслена лайка, както и лесното за отглеждане резене.

Конгресът продължава и утре с интересни срещи на нашите биофермери с Hipp Baby food – най-големият производител на бебешки храни в света. Колко биоябълки и био доматено пюре иска световния лидер ще разберат всички желаещи да присъстват на форума, входът е свободен. Те ще чуят и как могат да финансират био бизнеса си, както и да говорят директно с европейски фирми, които търсят наши органични продукти.

 

Leave a Comment