Търговците на тютюн ще могат да сключват колективни договори с производителите

тютюнПромените в Закона за тютюна, които бяха приети на второ четене в парламента, дават възможност за сключването на колективни договори между търговци и производители. Той указва  създаването на регистър, който да осигури публичност на лицата, така че да няма проблеми нито за една от страните, защото всяка от тях се нуждае от сигурност и устойчивост. Това съобщи пред журналисти земеделският министър Десислава Танева, след вота в пленарна зала. Още през следващата изкупна кампания ползите от променения закон ще се почувстват, посочи Танева. Ще се пресекат споровете, които от години насам се появяват, когато тютюнопроизводителите трябва да продадат продукцията. „Произвежда се тютюн, който е повече от договорения за изкупуване. Натрупването на проблемите в сектора доведе и до това, че при самите оператори няма устойчивост и виждаха един хаос на пазара“, каза министърът.

Всички тютюнопроизводители трябва да засяват със сертифицирани семена само това количество, за което имат договори, посочи основното правило Десислава Танева.

Тя отправи апел към дребните производители във всички сектори в земеделието да се обединяват и сдружават, като обясни, че само по този начин  ще могат да получат по-добри качество и цена на произведения продукт.

Измененията са плод на консенсус между всички парламентарно представени групи и заинтересовани в сектор „Тютюн“. С приетите промени държавата ще осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и ще окаже влияние при възникващи спорове по време на изкупната кампания.

 

 

 

Leave a Comment