Скандалният Бертолучи на 76

Бернардо Бертолучи

Бернардо Бертолучи

Бернардо Бертолучи е италиански филмов режисьор, който може би е най-известен с филма си „Последно танго в Париж“ (1972 г.), чиито скандални секс сцени създават международна сензация. Той обаче е силно популярен и сред духовно ориентираната публика, която одобри „Малкият Буда“ – друг шедьовър на италианеца, който днес става на 76 години.

Последният му филм – „Аз и ти“ излезе на големия екран в средата на 2014 г., но не получи овациите на критиката.

Роден на 16 март 1940 г. в Парма, Италия Бертолучи учи в

университета в Рим, но развива любов към поезията и киното още от ранна възраст благодарение на своя баща – покойният поет и кинокритик Атилио Бертолучи. Когато е на 12 години, Бернардо вече е публикуван поет. Той печели национална литературна награда (Viareggio Prize) за първата си книга със стихотворения – „In Cerca del Mistero“, когато е на 20 години и само две години по-късно той прави своя дебют като филмов режисьор.

През 1962 Бертолучи прави първия си игрален филм – „Сухата кумица“, който е заснет в Рим. Филмът му носи признание като обещаващ млад режисьор, но е провал в боксофиса.

Бертолучи започва да привлича внимание в САЩ

Шнайдер и Брандо в "Последното танго ..."

Шнайдер и Брандо в „Последното танго …“

през 1970 г., когато е номиниран за Оскар за най-добър сценарий за „Конформистът“ (1970 г.). Но именно с „Последно танго в Париж“ (1972 г.) всява смут заради неговите обстойни сцени включващи мъж на средна възраст (изигран от Марлон Брандо), който прави секс с млада жена (Мария Шнайдер). Филмът е наречен „най-силният еротичен филм правен някога“ от кинокритик Полин Каел в The New Yorker. Въпреки това, макар и Бертолучи да получава номинации за Оскар, Златен глобус и от Режисьорската гилдия на Америка за най-добър режисьор, филмът е забранен в неговата родина и Бертолучи не само получава четиримесечна условна присъда, но и гражданските му права са прекратени в срок от пет години. Неговите звезди също са недоволни от филма, като Брандо твърди че се чувства „изнасилен“, а Шнайдер, която е само на 19 години по време на снимките, казва по-късно, че филмът е съсипал живота ѝ.

Киану Рийвс като Буда

Киану Рийвс като Буда

В крайна сметка, Бертолучи изкупва „греховете“ си с „Последният император“ (1987) със своето визуално изобразяване на последния император на Китай. Филмът прави над 100 милиона долара боксофис в Северна Америка и печели девет Оскара и четири Златен глобус, включително и за най-добър сценарий и най-добър режисьор за Бертолучи и на двете церемонии.

През 1997 г. Бертолучи е отличен с награда за цялостен принос от Camerimage, но той все още не е готов да се оттегли. През 2004 г. той се появява отново в заглавията, когато „Мечтатели“ (2004) -филм за трима сексуално любопитни тийнейджъри, е одобрен да стартира в Съединените щати, като филмът е пълен с близки планове на интимните части и на двата пола.

Днес, Бертолучи, който е женен за британския режисьор Клеър Пеплоу, разделя времето си между домовете си в Рим и Лондон.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment