Цената на газа пада с 23% от 1 април, парното на Топлофикация Пловдив с най-слабо понижение

ЕВН ТоплофикацияЦената на природния газ ще падне от 1 април с 23,02% до 312,21 лева за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС), обявиха днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на регулатора Иван Иванов заяви, че това намаление дава на българската индустрия, която използва газа за основно гориво, по-голяма конкурентноспособност. Известно е, че голяма част от оранжериите за зеленчуци също използват природен газ.

Заради по-евтиния природен газ КЕВР намалява цените и на топлинната енергия и за изкупуване на тока за централите, които използват природен газ като суровина. За централите на твърдо гориво промяна в цените няма да има.

Сериозно ще се понижат цените за изкупуване на електроенергия от когенарациите. Най-значително намаление е предвидено за топлофикациите на Велико Търново и София – с повече от 20%. За останалите дружества понижението е в рамките на между 17% и 19%.

Това ще се отрази и в посока намаляване на цените на електроенергията за бита и бизнеса, но ефектът ще стане ясен в края на юни.

Топлинната енергия, произвеждана от топлофикациите, ще поевтинее по-малко.

Цената на парното за клиентите на Топлофикация София ще падне с 5,64 на сто спрямо действащите сега цени, на Топлофикация Пловдив – с 0,17%, на Топлофикация Варна с 4.89%. Най-значимо ще е намалението за клиентите на топлофикацията във Враца – с 11,53% и в Разград – с 11,32%. На Топлофикация Плевен цената на топлинната енергия намалява с 9,13 на сто, на Топлофикация Велико Търново – с 0,53%.

 

Leave a Comment