Жестокият, но велик за Англия пират Франсис Дрейк, е обявен за рицар

Сър Франсис ДрейкНа 4 април преди 435 години кралицата на Англия Елизабет I награждава един от най-жестоките пирати на света, Франсис Дрейк, с титлата рицар. Не че сър Дрейк не е плячкосвал и убивал мирното население на Южна Америка, но покрай набезите си, той, като англичанин не е пропускал да нападне и опустоши кораби на извечния враг на британската корона – Испания.

Без съмнение, човек с качества, но и с благородно потекло, Дрейк поема към пиратството след като търговските кораби на братовчед му Джон Хокинс, са били изгорени от испанците. Англия не възстановява загубите на поданика си, което дава повод на Дрейк да потърси обезщетение, нападайки испанския търговски флот. За целта той се отправя към източното крайбрежие на двете Америки, което Испания вече е обявила за своя територии. Моряците му нападат селища, а след себе си оставят смърт и огън.

През 1578 г. с прочутия си кораб „Златната кошута“ Франсис Дрейк, придружен от моряци върху още 4 кораба, достига Южна Америка. Започва бунт срещу капитана, който е свирепо потушен. Вече на три кораба, Дрейк повежда екипажите все по на юг, за да заобиколи континента и да се озове от Атлантическия в Тихия океан.  Така на 24 октомври 1578 г. англичаните откриват протока Дрейк, разделящ Антарктида от Америка. Оттам поемат на Север по западното американска крайбрежие, като нападат, ограбват и убиват всеки испански кораб или крайбрежно селище (в днешните Чили и Перу) по пътя си.

В безбрежния Пасифик „Златната кошута“ достига Африка, заобикаля континента покрай нос Добра Надежда и три месеца по-късно Дрейк се завръща в Англия с пълни трюмове с подправки и испанско злато и сребро. Това околосветско пътешествие му е коствало две години и десет месеца плаване. Пиратът разкрива на сънародниците си новите морски пътища, през които е минал, което дава значителна преднина на английския флот. В знак на уважение към Дрейк, кралица Елизабет I се качва на пиратския му кораб и го обсипва с почести. Мореплавателят ѝ предава значителна част от испанските съкровища.

Когато е на 42 години (през 1582 г.), Франсис Дрейк е избран за кмет на Плимут и кралски съветник по морските въпроси. Три години по-късно става депутат. Като член на Парламента, той отново се завръща в океана като дявола страшилище за испанците, напада градчета в днешна Флорида и в същото време заселва британци там. Междувременно унищожава 37 кораба на испанската „Непобедима армада“, което е наречено от историците „подпалване на брадата на Филип“ (испанския крал).

Няколко години по-късно Франсис Дрейк умира от треска край бреговете на Пуерто Рико. Моряците го поставят в оловен ковчег и го погребват на дъното на океана. Така умира на 55 г. една от най-зловещите, но легендарни личности.

 

 

Leave a Comment