Европа ни залива с обработено свинско месо, което се предлага като прясно

свинскоСвинското месо в българските магазини е преобладаващо вносно – от Франция, Испания, а напоследък и от Румъния. То се предлага като прясно, но може да е добито преди 5 месеца и това не представлява закононарушение. Единствено охладеното месо е с по-кратък срок на съхранение – 10 дни. Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на свиневъдите Добрин Папазов.

Износителите обработват месото със соли или газове, за да изглежда свежо. Цената му в магазините е 4.50-5 лева, докато на българското свинско тя е 7 лева. Когато вносното се пече на скара, то се разтича, обяснява Папазов.

Затова от асоциацията настояват пред Агенцията по храните да се въведе изискването при продажбите на дребно да се посочва върху етикет страната на произход, датата, на която е добито месото и срока на годност.

Друг проблем, върху който асоциацията акцентира, е контрабандата на свинско. В страната влизат, уж транзитно, камиони, натоварени с месото. Никой не проследява дали те стигат до Гърция, както са посочили. За един камион, натоварен с дървесина, която струва 2 хил. лева, има проследяемост, но за камионите със свинско няма, коментира Папазов. Той твърди, че практиката е месото да се разтоварва и продава у нас без да е обложено с данък. По негови данни тази търговия се организира от български фирми.

 

Leave a Comment