Едва 6 хил. дка нови винени лозя можем да засадим през 2016 г.

Новият режим не се отнася за експериментални площи, за производство на лозов посадъчен материал за домашно производство на вино, както и за организации, които произвеждат напитки за вътрешния пазар

лозето на Вила ЮстинаЕдва 6 хил. дка нови лозя с винени сортове можем да засадим през 2016 г. Ограничението влезе в сила от тази година и е наложено от Регламент (ЕС) №1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година. Предпазният механизъм за запазване на качеството и авторитета на вината, произведени в Европейския съюз, изисква от държавите членки да засаждат годишно не повече от 1% от съществуващите лозови насаждения, предназначени за винопроизводство. По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) от 2014 г., площите в страната са 60 299 хектара и сметката показва, че България има право да ги увеличи през 2016 г. с 6 003 дка. МЗХ публикува на електронната си страница проектонаредба за прилагането на регламента (виж ТУК).

България е нотифицирала пред Европейската комисия решението си да се възползва от крайния срок (31 декември 2020 г.) за подаване на заявления за преобразуване на валидните, но неизползвани права за засаждане и презасаждане, които са предоставени на производителите до 31 декември 2015 г.

В проектонаредбата са уредени хипотезите, в които не се изисква издаването на разрешения за лозови насаждения- засаждането или презасаждането на площи, предназначени за експериментални цели; отглеждане на лозов посадъчен материал, от който се произвежда вино или лозаро-винарски продукти, предназначени за консумация само в домакинството на производителя или от организации, произвеждащи вино само за вътрешна консумация; при презасаждане от производител, на когото са отчуждени имоти за държавна или общинска нужда, които са били засадени с лозя.

ИАЛВ е компетентната национална институция за прилагането на административните процедури по издаване на разрешения. В проекта са определени сроковете за подаване на индивидуални заявления за издаване на разрешения за нови лозови насаждения, съпътстващите изискуеми документи, които заявителите следва да представят. В случай, че площите, върху които лозарите искат да засадят нови лозя надхвърлят квотата, се извършва пропорционално намаление.

В проектонаредбата са определени и условия за издаването на разрешения за засаждане, за презасаждане или за преобразуване на права на засаждане в разрешения – само на класифицирани винени сортове лозя и за площи, попадащи в обхвата на лозарските стопанства, вписани в лозарския регистър.

В определени райони, които отговарят на условията за производство на вина с защитени наименования за произход или защитени географски указания е предвидена възможност за ограничаване предоставянето на подобни разрешения за презасаждане въз основа на препоръки от признати и представителни професионални организации.

Leave a Comment