Фирмите, които привличат най-много пари по европрограми, стават видими чрез нова система

Програмата за развитие на селските райони все още не се е прикачила към ИСУН 2020

системата ИСУН 2020Фирмите, които привличат най-много средства по европрограмите, вече ще са видими чрез публичните данни на новата Информационна система за управление и наблюдение, т.нар. ИСУН 2020. Тя бе представена днес от вицепремиера Томислав Дончев. Самото изпълнение на програмите на ЕК ще може да се следи в реално време системата.

„Новият ИСУН е много по-добър от стария. Той е като елхичка. Още закачаме играчките по него. Звездичката му ще е закачането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)“, описа новата система Дончев, цитиран от „Медиапул“.

Единствено ПРСР все още не се е присъединила към ИСУН 2020поради нежеланието от страна на служителите във фонд „Земеделие“, които са свикнали да работят със системата ИСАК. Това обаче не се отнася за програмата „Рибарство“, която вече е включена в новата система. Скоро предстои да се прикачат и програмите „Вътрешна сигурност“ и „Миграция“ на МВР, съобщи Малина Крумова, директор на Централното координационно звено.

Системата дава възможност за проследимост на всяка оперативна програма, процедура и договор – от кандидатстването до разплащането на европейските средства.

Дава подробна информация за одобрените проекти – партньори, изпълнители и дори подизпълнители, нещо, които досега липсваше.

С ИСУН 2020 може да се кандидатства електронно. От май 2015 г. досега са подадени над 6500 предложения за над 7.8 млрд. лв. Всички документи се подават с електронен подпис.

Разработени са унифицирани документи, които позволяват структуриране на данните и извличане на справки и анализи по различни критерии – по програми, райони за планиране, бенефициенти, кандидати и други.

Качени са и прогнозните бюджети по всяка една програма за съответната финансова година. Това досега липсваше като информация и нямаше възможност да се следи дали страната ни губи пари.

 

Leave a Comment