Кампанията за изкупуване на охлюви започва от 10 май

Нова мода - българите луднаха по ферми за охлюви

Нова мода – българите луднаха по ферми за охлюви

Кампанията за изкупуване на охлюви започва от 10 май за територията, която е в обхвата на РИОСВ – Пловдив, съобщиха от екоинспекцията. Тя ще продължи до 30 юни, включително.

До 1 май пунктовете, които имат намерение да изкупуват охлювите, трябва да подадат уведомление в РИОСВ.

За да бъдат допустими за дейността, те трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и с подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви.

В срок до 25 април фермерите, които отглеждат охлюви трябва да декларират наличните количества в РИОСВ – Пловдив. До 5 юли износителите са длъжни писмено да заявят в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода от 10 май до 30 юни, както и мястото на съхранението им.

При установяване на нарушения експерти на РИОСВ ще налагани санкции съобразно Закона за биологичното разнообразие . За физическите лица глобите са в размер от 100 до 1000, а за юридическите – от 200 до 5000 лв.

Leave a Comment