Преди 140 години пуква първата пушка на Априлското въстание

Zname_Aprilskoto_vastanie

В дискусия за паметното събитие, днес в Панагюрище ще участват вицепремиерът Маргарита Попова, ректори, студенти, журналисти

Преди 140 години на 20 април 1876 г. (1 май по нов стил) пуква първата пушка на Априлското въстание. Това се случва на Калъчевия мост в Копривщица, когато изпратената жандармерия на поробителя иска да арестува Тодор Каблешков. Османски военни части били подсилили реда в Копривцища, тъй като предател разказал за тайното събрание в Оборище, на което се взело решение за въстанието. Четниците в Копривщица изгонили военните части, убили мюдюринът и в градчето била установена революционна власт. Тогава Каблешков написал прочутото Кърваво писмо, че освободителният бунт е започнал.

„Братя! Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии… Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…  Копривщица, 20 априлий 1876 г. Т. Каблешков.

Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото. Н. Караджов“

Куриер на писмото станал 19-годишният Георги Салчев, който изминал пътя от Копривщица до Панагюрище само за два часа, а точно преди да влезе в града конят му издъхнал.

Още в същия ден Георги Бенковски обявил в Панагюрище началото на въстанието, въпреки че то било планирано да избухне след десет дни.

От военна гледна точка Априлското въстание е крайно неуспешно заради масовата смърт на българите в селата, където се водят сражения. Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб, начело на който застава Мидхат паша. Полкове, артилерия, башибозук, черкези са хвърлени срещу въстаниците, които имат силен дух, но недобра организация и въоръжение. Жертвите са около 30 хиляди. Панагюрище е опожарено, в Перущица оцеляват 150 старци и деца от 2000-те жители на града. Пет хиляди души от Батак са изклани и убити, а този от ужас, описан от журналисти, Европа е потресена.

За да почетат паметта на героите, днес в Панагюрище се събират историци, писатели, журналисти и студенти, които ще дискутират за „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“.

В дискусията, посветена на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание, ще участват Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, проф. дфн. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. д.икн.н. Стоян Денчев – ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. дсн. Димитър Греков – Аграрен университет-Пловдив, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Исторически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, журналисти и студенти.

 

Leave a Comment