7 от 10 производители на пипер залагат на капиите
Зеленчуковата култура произвежда повече витамин С от касиса, лимона и портокалаgoldeneye watch replica
replica rolex watches mens
doctor strange watch replica
cual es la mejor replica del apple watch
Доц. д-р Вeличка Тодорова
Институт по зеленчукови култури “Марица”
Пиперът е традиционна и икономически значима зеленчукова култура – пета за световното и втора за българското производство.
Плодовете (сладки и люти) съдържат много ценни хранителни вещества и представляват своеобразен поливитаминен концентрат. По съдържание на витамин С, което варира от 50 до 400 мг% в зависимост от сортотипа и зрелостта на плода пиперът се равнява на касиса и превишава почти всички зеленчуци, лимона и портокала.
България е известна със сортовото многообразие от пипери, със селекционните постижения и с традициите в отглеждането на тази култура. ИЗК „Марица“ създава и предлага на производителите сортове, с разнообразно направление на използване на плодовете, някои от които, устойчиви на вертицилийно увяхване.
За ранно полско производство са подходящи сортовете Златен медал 7, Сиврия 600, Хебър, новите сортове Марица и Стряма.
Средно ранното и късно полско производство заема около 65 – 70% от площите и се осъществява предимно със сортове тип Капии, които се използват в техническа и ботаническа зрелост. Те са търсени не само на вътрешния, но и на международния пазар. От този сортотип Институтът предлага сортове, които са се утвърдили със своите качества: Софийска капия, Капия УВ, Куртовска капия 1619, Капия 1300 и Куртовска капия 1. Наред с тях добър прием имат и сортове от другите типове Ратунди – Български ратунд, Широки (Долма) – Бял Калинков и Марица, Конусовидни – Златен медал 7, Сиврия 600, Хебър, Стряма, Рога – Чорбаджийски, кандидат-сорт Деликатес и Шипки – Джулюнска и Бяла шипка.
Понастоящем площите за производство на червен пипер за мелене представляват около 15%. Сортовете, предназначени за това производство, създадени в Института, са Гороглед 6 и Букетен 50. Те се характеризират с високи стойности по съдържание на сухо вещество и багрилни вещества, което допринася за увеличаване рандемана при преработката и получаването на висококачествен млян пипер. Новият сорт ИЗК Рубин е високодобивен, с висящи плодове, които също се характеризират с високо съдържание на сухо вещество и пигменти.
През последните години наред с българските сортове, които са основни и заемат по-голямата част от площите, на производителите се предлагат и някои чуждестранни сортове и хибриди. Необходимо е да се има предвид, че те трябва да бъдат предварително добре проучени при нашите условия, защото не са редки случаите на сериозни провали в производството.
Високата биологична стойност, отличните вкусови качества на плодовете на пипера повишават значението на тази зеленчукова култура през последните десетилетия. Стремежът за целогодишно снабдяване на пазара със свежи плодове и по-големите възможности за контрол на условията на отглеждане ще доведе до увеличаване на култивационните съоръжения, заети с пипер. В оранжерийното производство пиперът е третата по значение зеленчукова култура след доматите и краставиците. Това направление представлява около 1% от цялата площ с пиперови насаждения .
За отглеждане в стъклени оранжерии в нашата страна са внедрени някои холандски сортове, а от българските за по-късно засаждане особено подходящи са Златен медал 7, Хебър, Стряма, Чорбаджийски, Джулюнска шипка и др.
За отглеждане в пластмасови оранжерии са подходящи сортове с висока ранозрелост. С успех могат да се ползват българските сортове Джулюнска шипка, Марица, Златен медал 7, Хебър, Стряма и др.
В нашата страна сладкият пипер за прясна консумация е един от най-конкурентните зеленчуци. През последните години той формира средно около 35 – 40 % от общия износ на пресни зеленчуци. Заетите площи с пипер в България са около 50 – 70 000 дка. В редица години нашата страна заема първо място в света по производство на глава от населението, но по средни добиви отстъпва на Италия, Испания и Унгария. Те зависят от избора на подходящи площи и сортове, спазването на технологията на отглеждане и метеорологичните условия. В страната има обособени райони (Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Велико Търново и др.) с подходящи климатични условия и създадена дългогодишна традиция в отглеждането на пипер. В тези райони производството е относително стабилно, получаваните добиви са от два до три пъти по-високи от средните за страната, а продукцията е с високо качество. Постиженията на водещите производители показват, че у нас съществуват големи резерви в тази насока.
Трябва да се подчертае, че за получаването на високи добиви е необходимо закупуване на висококачествени семена с доказан произход от съответната сортоподдържаща организация. Освен това често производителите допускат грешки при избора на подходящи площи, без да се съобразяват с вида на предшестеника, не спазват сроковете за сеитба и засаждане, не са запознати с биологичните изисквания и технологията за отглеждане на културата и не провеждат навременни растителнозащитни мероприятия. През последните години се наблюдават високи температури по време на засаждане, чести и обилни превалявания, големи амплитуди между дневните и нощни температури. Това са обективни фактори, които забавят растежа и развитието на растенията, влошават фитосанитарната обстановка и затрудняват получаването на високи добиви.
Необходимо е да се отбележи, че производителите залагат на сортове, които са високодобивни, с атрактивни плодове, но с по-ниско качество, а консуматорите и преработвятелите предпочитат български сортове, които макар и с по-нисък добив са с отлични вкусови и технологични показатели. В тази връзка би трябвало да има ценова политика, която да стимулира производството на сортове с високо качество.
Ти си отвратителен. Камбите са едни на вкус,капиите са друг. Всички си имат характерен приятен вкус за сорта. Не бъди шматка ами имай уважение към този дар който ни е предоставен
Хич не обичам капиите, те са отвратителни. Камбите са по-ароматни, по-крехки, по-вкусни и дори по-красиви.