Променя се Законът за сдруженията за напояване

Учредителите ще са по-малко, отпадат текстовете за финансиране от държавата и международни институции за ремонти на съоръженията

капково напояване при царевицаУчредителите на сдруженията за напояване вече може да са най-малко 30 на сто от собствениците и ползвателите на земеделски земи, които се обслужват от една напоителна или една напоително-отводнителна система. Това предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за сдружения за напояване, публикуван на страницата на аграрното министерство. Според досегашния закон, те трябваше да са най-малко 50 на сто плюс един. Запазва се обаче условието учредителите да са собственици или ползватели на повече от 50 процента от земеделските земи на територията на сдружението.

Редуцира се също така и съставът на Учредителния комитет, който вече може да се състои от 3-ма души, вместо досегашното изискване за 5-ма.

Мотивите за тези промени са, че поради голямата раздробеност на земеделската земя и свързаните с това голям брой собственици и наследници се затруднява нормалната организация и провеждането на учредителните събрания.

„Сдружението за напояване се учредява с цел подобряване условията за
напояване, а в голяма част от случаите и за възстановяване на разрушени
съоръжения за напояване на съответната територията. Това в никакъв случай не може да носи вреда на никого от собствениците на земи, напротив, подобрява качествата на земята и нейната продуктивност. От това следва, че с учредяването му, без да е искано съгласието на 50 на сто от собствениците, не се нарушават ничии права, още повече, че сдружението е “отворена структура” – съгласно устава то е длъжно да приема за членове всички собственици, или ползватели на територията
му, изразили желание за това след неговото учредяване.“

„Върху обектите от хидромелиоративната инфраструктурата, както и обслужваща техника на територията на сдружението, включена в имуществото на търговски дружества, в които държавата е едноличен собственик на капитала, или техни правоприемници, сдруженията могат да придобият правото на ползване по условия и ред, определени в наредба, приета от Министерския съвет“, гласи нов текст по чл. 47.

Сдруженията ще носят отговорност за опазването и съхраняването на
обектите и обслужваща техника, като ще са длъжни да ги застраховат за пълната им стойност.

Отменя се досегашното право на финансово подпомагане от държавата и от международните финансови институции, посочено в чл. 49, което е за проектиране, основен ремонт и реконструкция на хидромелиоративната инфраструктура. Досега финансирането на сдруженията за напояване се е извършвало въз основа на програма, изготвена от министъра на земеделието в рамките на ежегодно определен лимит за капиталовите разходи на МЗХ. Сдруженията пък са участвали с най-малко 20% от средствата.

Доставчиците на вода (сдруженията) ще извършват услугата „доставяне на вода за напояване” срещу заплащане по цени, определени по Методика, приета от Министерския съвет. Самата методика се очаква да се утвърди през октомври тази година.

В Споразумението за изготвяне на Стратегията за развитие на хидромелиорациите от страна на Световната банка за възстановяване и развитие е предвидена „Подкрепа за изготвянето на препоръки за проектоизменения в законодателството и регулаторните рамки, проекти на подзаконови нормативни актове и административни процедури за устойчиво използване на земята, сдружения за напояване/групи на земеделските производители”. Предложена е подобрена правна рамка съдържаща проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за сдружения за напояване, се посочва в мотивите към проектозакона.

 

Leave a Comment