130 студенти от УХТ възхитиха лъвове в дегустациите на Concours Mondial de Bruxelles
130 студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ) възхитиха международните дегустатори от конкурса Concours Mondial de Bruxelles, който започна вчера в Пловдив. Възпитаниците от специалност „Хранене и туризъм“ показаха много добри знания по сомелиерство, с което възхитиха светилата в дегустациите. „Изключително удовлетворение е за нас преподавателите да видим на практика резултатите от своя дългогодишен труд и сме благодарни за високата оценка, която получаваме от участниците в журито и от организаторите на конкурса “, коментира заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.
Близо 9000 проби се състезават за медали в Concours Mondial de Bruxelles, който ще завърши утре, 1 май. От тях над 260 са от български вина. Дегустаторите са 330 (41 от България) от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях оценява на ден около 50 проби.
За първи път тази година Concours Mondial de Bruxelles въвежда нова категория – за стари вина. Тя включва напитки, които са произведени през ХХ век. Условие за участие във категорията е да има поне 100 – 120 бутилки и да е пуснато на пазара.
Тази година ще се присъдят три вида медали – сребърен, златен и голям златен медал. Най-високият приз – голям златен медал се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса, уточняват организаторите. Медали получават между 7 и 10 процента от пробите, които участват в конкурса.
На 2 и 3 май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони – в Северозападна и Югоизточна България. Резултатите от Concours Mondial de Bruxelles, чието изнесено 23-то издание за първи път се провежда в Пловдив тази година, ще бъдат обявени в края на месец май 2016 г.