Райков: Някои политически сили хранят обществото със скандали!

Забравили са, че след 12 май пак ще живеем заедно и пак ще има България, заяви служебният премиер
Марин Райков

Марин Райков поиска скандалите да спрат

„Поехме ангажимент, че ще осигурим честни, прозрачни и демократични избори, но ние не можем да направим това сами. Могат ли да са честни изборите, когато няколко политически сили хранят обществото със скандали?“ Това попита днес служебният премиер Марин Райков по време на обща пресконференция, която даде с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Петя Първанова.

Райков започна с това, че няколко дни е запазил мълчание за скандалите за подслушванията, които текат в последно време. Но е решил да направи изявление в началото на Страстната седмица, защото иска да вярва, че тя няма да донесе нови страдания на българската демокрация.

Той се обърна към авторите на скандалите с думите: „Някои може би са забравили, че и след 12 май ще трябва да живеем заедно и пак ще има България.“

„Аз лично не приемам този подход за позитивен“, каза премиерът.

Марин Райков припомни, че преди седмица МВР се е заело със задачата да изчисти процедурите по ползване на специални разузнавателни средства (СРС). В резултат на това вътрешното министерство е предложило конкретни промени в наредбите и процедурите за ползването им.

„Ясно е, че ще отлистим тази страница, но преди това ще трябва да я прочетем“, заяви премиерът.

Сотир Цацаров посочи, че прокуратурата е предложила някои законодателни промени, които след формиране на новия Парламент ще бъдат предадени на президента Росен Плевнелиев, за да ги предостави на вниманието на депутатите. Главният прокурор поясни, че предложенията за промени касаят Закона за СРС, Закона за МВР и Закона за електронните средства.

Министърът на вътрешните работи информира, че ведомството извършва ежедневна и тежка работа, и негова функция не са само използването на СРС. Петя Първанова обясни, че от 29 април на страницата на МВР се публикува справка за изтеклото денонощие. Тя даде пример с данните за 28-и срещу 29 април, когато в страната са регистрирани 103 криминални престъпления и са потушени 162 пожара.

На 25 април пък МВР е разкрило гореща телефонна линия за сигнали , свързани с изборите. 3000 полицая ще бъдат пренасочени в други райони в деня на изборите, посочи още тя.

След пресконференцията телевизионерът Сашо Диков се възмути, че няма да може да се задават въпроси. Той каза, че поведението на Първанова е абсурдно и попита участниците в пресконференцията къде живеят. След което се извини за патоса си. Думите му веднага бяха поети от Райков, който се обърна към него така: „Имате право да се извинявате, г-н Диков, защото вашият тон не подхожда на тази сграда.“ Райков продължи по-меко, като каза, че възмущението на журналиста е преждевременно и го помоли да остави прокуратурата да си свърши работата.

 

Leave a Comment