Стопанство за природно чист мурсалски чай пробива на немския пазар
От девет години семейството на Стефан Спасов отглежда върху осем декара природно чист мурсалски чай в подножието на връх Свети дух, Пирин, край село Ново Лески. Стопанството с билката е на около 1200 м надморска височина, разказва БНР.
Изследвания в България и в чужбина установяват, че билката съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции (флавоноиди, терпеноиди, етерично масло и т.н.).
Растението има власинки като на еделвайса, което го прави много устойчиво на промени в температурните амплитуди – от минусовите през нощта до високите положителни температури през деня, споделя производителят. Мурсалският чай е мощен имуностимулант и подсилва организма да се бори с вируси и бактерии. Той забавя стареенето на клетките, дава им енергия, подобрява умствената и физическата работоспособност, помага при чернодробни заболявания, има много добро действие върху отделителната система, полезен е за дихателната система.
Стефан Спасов изпраща от години проби в лаборатория в Германия, която работи за една от най-големите компании, занимаваща се с фармацевтика и билки. Оттам са потвърдили, че мурсалският чай е мощен антиоксидант, който не позволява образуването на ракови клетки и подобрява паметта. В момента има готови патенти за внедряването му във фармацевтиката под формата на тинктура.
Производителят обяснява, че разсаждането на растението е много трудоемко, защото всичко се прави на ръка, тъй като теренът не позволява използването на машини. Според него обаче, работата си заслужава, понеже това е традиционен български продукт, който ще превземе международните пазари. Скоро предстои разпространението на чая в Германия. Надеждите им са той да стане традиционен продукт за немската маса. Водят преговори и с Япония.
В момента Министерство на земеделието има договорка с верига магазини в Германия, които да представят „Седмица на българските продукти”. Надяват се техният чай да присъства на „българския” щанд там. Той е сертифициран биопродукт.