Асоциациите за храни, напитки и туризъм подписаха меморандум
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни и напитки подписаха днес Меморандум за сътрудничество. Събитието стана в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на туризма Николина Ангелкова.
Меморандумът бе разписан от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация от една страна и от друга от Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.
Той ще гарантира в хотелите и прилежащите им заведения за хранене и развлечения да бъдат използвани и предлагани храни, произведени при спазване на изискванията на нормативите и стандартите. Целта на Меморандума е да повиши качеството и репутацията на хотелиерските и ресторантьорски услуги, посредством създаване на допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите храни и напитки, като част от предоставяните услуги.
Танева подчерта, че традиционната храна е емблема за страната ни и най-важното е потребителят да бъде сигурен, че тя е с най-високо качество, традиционната за България и е произведена по Български държавен стандарт (БДС) и по утвърдени браншови стандарти.