Полетата със зеленчуци са се увеличили с 46%, от тях бобовите – с 278%
Реколтираните площи със зеленчуци, отглеждани на открито, са с 46% повече през 2015 г. спрямо предходната 2014-а. Общо откритите и оранжерийни площи (968 ха) заемат над 46 хил. хектара, показват окончателните данни на отдел Агростатистика към МЗХ. През 2014 г. са били около 34 хил. ха.
Най-големи са площите с картофи – 11 017 ха, пипер – 3 681 ха и зрял фасул – 3 314 ха. Оранжериите са използвани 1.3 пъти за производство на зеленчуци.
За отбелязване е и ръстът на площите, заети с тикви. През 2014 г. тази култура е била върху 1228 хектара. Възможността отглеждането й да се субсидира чрез обвързаната подкрепа при директните плащания увеличи площите до 2442 хектара или без малко – 100 процента.
Продукцията от зеленчуци – реколта’2015, е увеличена със 17% спрямо предходната година и достига 613.4 хил. тона. Оранжерийното производство е 97.2 хил. тона.
Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 година се наблюдава при бобовите култури – 278%, при дините – 78% и при пипера – 36%. Производството на картофи е 164.9 хил. тона, домати – 121.6 хил. тона, краставици и корнишони – 50.3 хил. тона. Произведени са 2 520 тона култивирани гъби.
Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при дините с 59%, при картофите – с 15% и при ягодите – с 6%.